Prestekragekurv på Tåsen i Oslo.

Prestekrage

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Prestekrage er en flerårig art i kurvplantefamilien som tidligere ble kalt Chrysanthemum leucanthemum.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Leucanthemum vulgare
Beskrevet av
Jean-Baptiste Lamarck
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Prestekrage er en 20–70 centimeter høy, oftest ugrenet urt med smale, tannete blad. Blomstene sitter i store, oftest enslige blomsterkurver med hvite tungekroner og gule skivekroner.

Prestekrage er vanlig på tørre bakker og i gamle enger over hele Norge nord til Finnmark. Kjempekrage er en nærstående art som dyrkes i hager. Den er høyere og har større blomster enn prestekrage.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

prestekrage
Leucanthemum vulgare
Tidligere vitenskapelig navn
Chrysanthemum ircutianum Turcz., Chrysanthemum leucanthemum L., Leucanthemum gaudinii Dalla Torre, Leucanthemum ircutianum (Turcz.) DC., Leucanthemum praecox (Horvat.) Horvat., Leucanthemum vulgare triviale (Gaudin) Briq. & Cavillier
Artsdatabanken-ID
100731
GBIF-ID
8848598

Kommentarer (2)

skrev John Magne Grindeland

Hei. Det har dukka opp mange bilder på ulike arter i det siste (bra det!) så også på prestekrage. Men her er det en rekke bilder som benevnes /Leucanthemum ircutianum/. Ikke at jeg ser hvordan denne arten er ulike L. vulgare, men det virker noe forvirrende. Er vel nok bilder om disse fjernes?

svarte Guro Djupvik

Hei, John Magne!
Grunnen til at Leucanthemum ircutianum har dukket opp, er at Artsdatabanken har brukt disse som synonymer. Jeg er enig med deg i at det blir forvirrende for leseren når disse dukker opp uten videre forklaring, så jeg går over og enten sletter eller reviderer bildetekster. Takk skal du ha!
Vennlig hilsen Guro

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg