Perth - Storbritannia

Perth er en by i Storbritannia, Skottland, ved elven Tays utløp i Firth of Tay. Byen er administrasjonssenter i Perth and Kinross kommune og hadde 47 080 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Faktaboks

uttale:
pə:þ
også kjent som:

skotsk: Peairt

Perth var opprinnelig en betydelig elvehavn i middelalderen, men i dag er byens næringsliv preget av mangfoldighet og en blanding av store selskaper, offentlig sektor og mange små og mellomstore bedrifter, samtidig som byen er kommersielt senter for omlandet. Fabrikasjon av glass, maskiner, whisky og tepper, husdyrsalg, matforedling, import av gjødsel og eksport av poteter er noen av virksomhetene. Perth College, et medlem av University of the Highlands and Islands, ligger i byen.

Historie

Perth fikk byrett i 1106, og kjøpstadsrettigheter ved direkte kongebrev fra 1210. Fred mellom Norge og Skottland ble sluttet i Perth 2. juli 1266. Perth var Skottlands hovedstad til midt på 1400-tallet. Byen hadde en sentral rolle i konfliktene mellom England og Skottland fra 1200- tallet og fram til slaget ved Culloden i 1746. Det gjenstår få bygninger fra denne perioden, men Salutation Hotel som ble bygget i 1699 sies å være den eldste hotellbygningen i Skottland. St. John the Baptist-kirken er fra 1400-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg