Faktaboks

Glasgow

Gælisk: Glaschu

Uttale
glˈa:sgou
Glasgow

Glasgow. George Square med Scott-monumentet (Sir Walter Scott) og St. George House. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Glasgow er en by i Storbritannia, Skottlands største og danner sammen med andre landsbyer kommunen City of Glasgow. Byen har 593 245 innbyggere ved folketellingen i 2011, og regionen har 957 620 innbyggere.

Glasgow ligger på begge sider av elven Clyde, 32 kilometer fra utløpet i Atlanterhavet. Byen er Skottlands viktigste industri- og handelssenter, og den tredje viktigste turistdestinasjonen i Storbritannia etter London og Edinburgh. Glasgow har store havneanlegg, bygd for utførsel av tunge råvarer som kull og jern og tunge industriprodukter. Havneområdet strekker seg utover helt til Dumbarton på nordsiden av Firth of Clyde og til Greenock på sørsiden. Passasjertrafikken med skip går over Greenock. Byen har to flyplasser (Renfrew og Prestwick) og T-bane.

Byens velstand har tradisjonelt vært nært knyttet til skipsverftene, men etter en krise tidlig i 1970-årene, ble næringens betydning sterkt redusert. Også andre deler av næringslivet har vært i tilbakegang, og arbeidsledigheten var til tider svært høy. Blant industrivirksomheter i dag finnes blant annet tekstil- og næringsmiddelindustri, luftfartsteknologi, informasjons- og kommunikasjonsteknologi, kjemisk og grafisk industri samt bryggerier. Byens BioCorridor samler offentlig sektor, næringsliv og akademia i forskning, utvikling og produksjon av legemidler, bioinformatikk og medisinsk teknologi. Glasgow har også en stor detaljhandelssektor, og er senter for film- og TV-produksjon og et viktig globalt finans- og forretningstjenestesenter.

Kultur og offentlige institusjoner

Glasgow er ved siden av Edinburgh det viktigste utdannings- og kultursenter i Skottland, med blant annet to universiteter: University of Glasgow (grunnlagt i 1451 etter mønster av universitetet i Bologna) og University of Strathclyde (grunnlagt i 1796).

Hjemmehørende i Glasgow er Scottish National Orchestra (grunnlagt 1894) og Scottish National Opera (grunnlagt 1962). Byen har også store kunstsamlinger, biblioteker, musikkhøyskole og botanisk hage. Byen er sete for romersk-katolsk erkebiskop og for anglikansk biskop.

Bybeskrivelse

Glasgow er preget av ensformig bebyggelse fra 1800-tallet, en ettervirkning av den raske industriutbyggingen. De eldste bydelene ligger på nordre bredden av Clyde. Her finnes også bysenteret George Square, omkranset av hovedpostkontoret og andre offentlige bygninger, som City Chambers (St. George House, 1883–88) med sin særpregete fasade.

Den opprinnelig normanniske St. Mungo-katedralen ble påbegynt på 1200-tallet og har et overveiende gotisk preg. Den er oppkalt etter St. Mungo, som skal ha grunnlagt et bispesete her omkring 550, og dermed også byen. Glasgow har mange parker, blant annet Queens Park på sørbredden av Clyde, med fotballstadionet Hampden Park der det skotske fotballandslaget spiller sine hjemmekamper. Den eldste parken er Glasgow Green, på nordbredden av Clyde. I Kelvingrove Park ligger Glasgows Art Gallery and Museum, med en av Europas fineste kunstsamlinger. Skottlands første offentlige museum, Hunterian (etablert i 1807), ligger på eiendommen til University of Glasgow.

Historie

Glasgow fikk kongelige byprivilegier i 1450. Byen ekspanderte som handelssenter etter Skottlands og Englands forening til kongeriket Storbritannia i 1707, og overtok etter hvert en stor del av handelen med de nordamerikanske koloniene, for eksempel import av sukker, rom og tobakk. Utbruddet av den amerikanske uavhengighetskrigen midt på 1770-tallet førte til store tap for byen, da den ble avskåret fra tilførsler av noen av sine viktigste importvarer, særlig tobakk. Det ble i stedet etablert en blomstrende bomullsindustri som vedvarte frem til Den amerikanske borgerkrigen (1861–65).

Den industrielle revolusjon på begynnelsen av 1800-tallet førte til en sterk vekst innen skipsbygging, jern- og metallindustri og kjemisk industri. Glasgow var et ledende industrisenter i Storbritannia frem til kriseårene tidlig i 1970-årene. Både folk og nyere industri har i stor grad etablert seg i de såkalte new towns, som er anlagt utenfor selve Glasgow for å avlaste mer sentrale og tettbefolkede bydeler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg