J. K. Rowling

Faktaboks

Uttale
rˈouliŋ
J. K. Rowling
Joanne Murray
Født
31. juli 1965
Fødested
Yate, Storbritannia

J. K. Rowling med et eksemplar av den femte boken i Harry Potter-serien, Harry Potter and the Order of the Phoenix.

Rowling, J. K. av /※. Gjengitt med tillatelse

Joanne (Jo) Rowling, britisk forfatter av fantasy og kriminallitteratur, har hatt enorm suksess i store deler av verden med barne- og ungdomsbøkene om Harry Potter.

Potter-bøkene har oppnådd stor popularitet og har solgt i mer enn 400 millioner eksemplarer verden over på over 60 forskjellige språk.

Som følge av suksessen med Potter-bøkene gikk Rowling i løpet av en femårsperiode fra en tilværelse som trygdet til å bli mangemillionær. I 2016 var hun nr 197 på The Sunday Times' liste over Storbritannias rikeste personer.

Rowling er aktivt engasjert i veldedig arbeid og har skrevet kortere bøker knyttet opp mot Harry Potter-universet spesielt for å samle inn penger til forskjellige humanitære formål. I 2000 opprettet hun The Volant Charitable Trust til støtte for skotske organisasjoner som arbeider mot fattigdom og sosial ulikhet, og i 2005 var hun med på å grunnlegge organisasjonen Lumos (tidl. The Children's High Level Group) med målet om å skape alternativer til barnehjem og institusjoner for utsatte barn.

I tillegg til bøkene om Harry Potter har Rowling skrevet fire romaner for voksne; Den tomme stolen (2012) og kriminalromanene Når gjøken galer (2013), Silkeormen (2014) og Ondskapens kall (2015) om privatdetektiven Cormoran Strike (de siste under pseudonymet Robert Galbraith). Hun har også skrevet manus til skuespillet Harry Potter og barnets forbannelse og filmen Fabeldyr og hvor de er å finne, som begge kom ut i 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg