Faktaboks

J. K. Rowling
Joanne Murray Joanne Rowling pseudonym: Robert Galbraith
Uttale
rˈouliŋ
Født
31. juli 1965, Yate, Storbritannia
Rowling, J. K.

J. K. Rowling med et eksemplar av den femte boken i Harry Potter-serien, Harry Potter and the Order of the Phoenix.

Rowling, J. K.
Av /※.

J. K. Rowling er britisk forfatter av fantasy og kriminallitteratur som har hatt enorm suksess i store deler av verden med barne- og ungdomsbøkene om Harry Potter. Under pseudonymet Robert Galbraith har hun skrevet bestselgende kriminalromaner om privatdetektiven Cormoran Strike.

Harry Potter

Potter-bøkene har oppnådd stor popularitet og har solgt i mer enn 400 millioner eksemplarer verden over på over 60 forskjellige språk. Som følge av suksessen med Potter-bøkene gikk Rowling i løpet av en femårsperiode fra en tilværelse som trygdet til å bli mangemillionær. I 2016 var hun nr 197 på The Sunday Times' liste over Storbritannias rikeste personer.

Hun har også skrevet manus til skuespillet Harry Potter og barnets forbannelse og filmen Fabeldyr og hvor de er å finne, som begge kom ut i 2016.

Andre utgivelser

I tillegg til bøkene om Harry Potter har Rowling skrevet romaner for voksne; Den tomme stolen (The empty chair, 2012) skrev hun under eget navn. Kriminalromanene Når gjøken galer (The Cuckoo's Calling, 2013), Silkeormen (The Silkworm, 2014), Ondskapens kall (Carreer of Evil, 2015) og Hvit død (Lethal White, 2019) om privatdetektiven Cormoran Strike er skrevet under pseudonymet Robert Galbraith).

Veldedighetsarbeid

Rowling er aktivt engasjert i veldedig arbeid og har skrevet kortere bøker knyttet opp mot Harry Potter-universet spesielt for å samle inn penger til forskjellige humanitære formål. I 2000 opprettet hun The Volant Charitable Trust til støtte for skotske organisasjoner som arbeider mot fattigdom og sosial ulikhet, og i 2005 var hun med på å grunnlegge organisasjonen Lumos (tidligere The Children's High Level Group) med målet om å skape alternativer til barnehjem og institusjoner for utsatte barn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg