Cercopithecus lomamiensis
Cercopithecus lomamiensis er endemisk for Kongo.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Kongo har et meget rikt dyreliv, men krig og krypskyting har redusert bestanden av noen storviltarter, blant annet. stumpneshorn, til et minimum. I regnskogen lever blant annet leopard, skogsvin, okapi og skogformer av kafferbøffel og elefant. Primatfaunaen er spesielt rik: potto, galagoer, tallrike marekatter, mangabeer og kolobusaper samt tre menneskeaper: gorilla, sjimpanse og dvergsjimpanse. Løve, gepard, sjiraff, vortesvin og antiloper er karakteristiske dyr på savannen. Flodhest, krokodiller og mange fiskearter lever i elvene.

Nesten 1150 fuglearter er observert i Kongo, som ved siden av Kenya har Afrikas mest artsrike fuglefauna. 11 av disse er stedegne (endemiske). Mange arter av blant annet hegrer, hauker, ørner, falker og hornfugler. Fargerike råkefugler som isfugler, bietere og råker er rikt representert. Av vanlige spurvefugler bør nevnes bylbyler, paradisfluesnappere, vevere, astrilder og de fargesprakende solfuglene.

Kobraer, mambaer og puffaddere er de best kjente, og mest fryktede, giftslangene.

Kjempearter av edderkopper, biller og sommerfugler er iøynefallende, spesielt i regnskogen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg