Bonobo
Dvergsjimpanser i Den demokratiske republikken Kongo. Unge rir på ryggen til moren som går på alle fire.
Bonobo
Av /Shutterstock.
utbredelse av dvergsjimpanse
Utbredelse av dvergsjimpanse (Pan paniscus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av dvergsjimpanse

Dvergsjimpanse er en primatart i familien store menneskeaper. Det er den dyreart som, sammen med sjimpansen, viser størst likhet med menneskene.

Faktaboks

Også kjent som
bonobo
Vitenskapelig navn
Pan paniscus
Beskrevet av
Schwarz, 1929
Global rødlistestatus
EN – Sterkt truet

Den skiller seg fra sjimpanse blant annet ved en smalere brystkasse, lengre lemmer og mindre tenner. Pelsen er lik sjimpansens, men ansiktet er helt svart og med issehår som vokser ut mot sidene. Ofte forekommer en hvit «haledusk» hos voksne dyr. Kroppslengden er 70–83 centimeter og vekten 31–39 kilogram. Hannene er størst. Drektighetstiden er som hos sjimpansen, 230–240 døgn.

Dvergsjimpansen forekommer utelukkende i fuktige skoger i mindre enn 1500 meters høyde. Den er utbredt i Sentral-Afrika, mellom elvene Kongo og Kasai. Første gang den ble beskrevet som art var i 1929. Den regnes også som en sårbar art.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

dvergsjimpanse
Pan paniscus
GBIF-ID
5219533

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg