DR Kongos geografi

Virunga nasjonalpark
Edwardsjøen med fjellene rundt. Fra Virunga nasjonalpark, DR Kongo.
Vulkan i DR Kongo

Vulkanen Nyamuragira.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

DR Kongo ligger sentralt i Afrikaekvator og er det største landet sør for Sahara. DR Kongo deler landegrense med hele ni naboland; Republikken Kongo, Den sentralafrikanske Republikk, Sør-Sudan, Uganda, Rwanda, Tanzania, Malawi, Zambia og Angola.

Til tross for landets størrelse har det kun en liten kystlinje mot Atlanterhavet. Til gjengjeld har DR Kongo den mektige Kongofloden med tilhørende bekker som kun overgås av Amazonas når det gjelder vannføring.

I tillegg har DR Kongo store regnskogsområder som er viktig for jordens klima og for bevaring av et rikholdig dyre- og planteliv. Helt sentral er Kongobassenget som består av ekvatoriale regnskoger med et rikt og unikt økosystem.

Fjellandskap og høyder

Flere deler av DR Kongo ligger høyt over havet. Kongobassenget har sine laveste områder ca. 300 meter over havet, nær innsjøen Mai-Ndombe. Bassenget er omgitt av høydedrag og fjellkjeder, i vest og nord nesten 1000 meter høye, men i øst opptil 5000 meter over havet.

Fjellandskapet i øst hører til den vestligste delen av Riftdalen. Nær grensen mot Rwanda ligger flere vulkaner, blant annet den aktive Nyamuragira (3053 meter over havet).

Sjøer og elver

Kongoelven
Kongoelven mellom Kinshasa og Lukolela. Kongoelven er verdens nest største elv målt etter vannføring.
Kongo, landsby

Landsby ved Kongoelva. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Kongoelva er kontinentets nest lengste elv (etter Nilen) og verdens åttende lengste elv. Sammen med bielven Oubangui danner elven grensen mellom de to Kongo-statene, DR Kongo og Republikken Kongo, og mot Sentralafrikanske republikk.

Langs grenseområdet i øst ligger en rekke sjøer (fra nord mot sør): Albertsjøen, Edwardsjøen, Kivusjøen, Tanganyika og Mwerusjøen.

Klima

DR Kongo har ekvatorialt klima, men store deler av Kongobassenget er skjermet av den høye platåkanten, og nedbøren er derfor mindre i innlandet enn ved kysten. Det ekvatoriale regnbeltet og landets sentrale beliggenhet på kontinentet påvirker ellers klimaet.

Årstemperaturen i lavere områder er 23–25 °C, med liten forskjell på varmeste og kjøligste måned. I nivå ca. 1000 meter over havet er middeltemperaturen ca. 21–23 °C og i 1500 meter over havet er den 18–20 °C.

Områdene i nord har nedbørminimum, men ingen egentlig tørketid, i desember–februar. I sør faller det minst regn i juni–august, da regnbeltet har sin nordligste posisjon. De aller sørligste områdene har årsnedbør på 800–1200 millimeter og tørketid i mai–september. På grunn av sin geografiske beliggenhet på begge sider av ekvator, innebærer dette at Kongobassenget, og dermed Kongofloden, får tilførsel av vann gjennom nedbør fra regntid i både sommer- og vinterhalvåret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg