okapi

Okapi. Et voksent og et ungt dyr. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Okapi

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Okapi, (fra mbuba-språket i Uganda), Okapia johnstoni, partået klovdyrart i sjiraffamilien. Hodeform, kraniets bygning og tannform minner så mye om sjiraffens at den systematiske stilling er klar, men den minner også om den fossile drøvtyggeren Samotherium, som finnes i avleiringer fra Europas tidlige pliocen. Den har ingen nære slektninger i nåtidens fauna.

Faktaboks

uttale:
okˈapi

Okapien er stor som en hest, men ryggen luter bakover. Pelsen er fløyelsaktig mørkt kastanjebrun, nesten fiolettsvart. Bakkroppen med lårene og øvre del av forbena har karakteristiske tverrgående svarte og hvite striper. Hunnene har en mer rødlig farge. Kroppslengde opptil 2 m, skulderhøyde vel 2 m, hale ca. 40 cm og vekt 200–300 kg; hunnen noe større enn hannen. Hannen har små horn som er rettet bakover, kledd med hud og hår så nær som i spissen. Lever av blader, skudd og små kvister som den plukker med den svært lange tungen.

Okapien lever for det meste enslig eller i små grupper i tett regnskog. Forekommer i Sentral-Afrika, i det nordlige og nordøstlige Kongo (Zaïre). Den har alltid vært et viktig vilt for befolkningen i områdene der den holder til, men ble først kjent for vitenskapen rundt 1900 og feilaktig regnet som meget sjelden. Man regner med at bestanden teller 10 000–20 000 dyr.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg