okapi

Okapi

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Okapi. Et voksent og et ungt dyr
/NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Okapi er en art av partåete klovdyr i sjiraffamilien. Den bor i tett regnskog i Den demokratiske republikken Kongo og er utrydningstruet.

Faktaboks

Uttale
okˈapi
Etymologi

fra mbuba-språket i Uganda

Også kjent som

Okapia johnstoni

Beskrivelse

En voksen okapi kan være opp til 2,4 meter lang med en skulderhøyde på vel 1,5 meter. Den veier 200–300 kilo. Hunnen er noe større enn hannen. Hannene har små horn som er kledd med hud og hår. Okapien har store og svært bevegelige ører og forstørret hørselssenter i hjernen.

Pelsen er mørkebrun til rødbrun og er korthåret med et vannavstøtende fettlag. På lårene og øvre del av forbena er det tverrgående hvite striper. Mønsteret er unikt for hvert individ. Stripene antas å gi kamuflasje der lys og skygge brytes i skogbunnen. I likhet med sjiraffen har okapien en blåaktig, lang tunge (om lag 45 centimeter) som den plukker blader med. Den kan også vaske øyne og ører med tungen.

Levevis

Okapien bor i tett regnskog. Den lever av ferske blader fra omtrent 100 forskjellige arter av trær. Man vet lite om hvordan okapier lever i naturen, men det er antatt at de ikke er sosiale. Fra dyr i fangenskap vet man at okapier blir kjønnsmodne ved omtrent toårsalder og at hunnene føder én kalv. Kalven kan stå selv i løpet av en halvtime, men er helt avhengig av moren i flere måneder. Kalven gjemmer seg for rovdyr mens moren beiter. Den begynner å produsere avføring først etter én til to måneder og avslører dermed ikke skjulestedet sitt med lukt. Mor og barn kommuniserer med infralyd (veldig lavfrekvente lydbølger som ikke kan høres av mennesker).

Leopard er okapiens viktigste naturlige fiende. Okapien har svært god luktesans. Sammen med skarp hørsel er dette en tilpasning til å klare seg som byttedyr i tett skog.

Utbredelse

Okapien finnes bare i den nordøstlige delen av DR Kongo. Den største bestanden bor i Okapi viltreservat.

Status og trusler

Okapi er regnet som truet av den internasjonale naturvernunionen (IUCN), men man vet ikke hvor mange individer som finnes. Siden arten bor i tett skog er den vanskelig å telle. Bestandsanslagene gjøres derfor ved å se på tettheten av lort på bakken. Bestanden ble redusert under borgerkriger i utbredelsesområdet på 1990- og 2000-tallet (se DR Kongos samtidshistorie).

I dag blir forvaltning hindret av væpnede grupper som tilrettelegger for snikskyttere, ulovlig hogst og gruvedrift. I 2012 ble 14 okapier drept under et angrep på et bevaringssenter. Avskoging som skyldes skogsdrift og bebyggelse er også en stor trussel mot okapiens overlevelse. I 2013 ble det anslått at en tredel av leveområdet kan gå tapt innen 2025. Det er i tillegg en trussel for okapien at den jaktes for sitt kjøtt («bushmeat») og skinn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg