mangabeyer

Cercocebus torquatus fra Colchester Zoo.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Mangabeyer, Cercocebus, og toppmangabeyer, Lophocebus, er primatslekter i dyreapefamilien.

Faktaboks

Uttale
mangabˈeer
Vitenskapelig navn
Cercocebus
Beskrevet av
É.Geoffroy Saint-Hilaire, 1812

De er middelstore aper, som er nær beslektet med bavianer. De kan minne om langhalede bavianer, og halen er alltid lengre enn kroppen. Snuten er kortere enn hos bavianer. De er også mindre enn bavianer, med en kroppsvekt på opptil 10 kilogram. Pelsen er enten brunaktig eller svartaktig. Noen arter har topp på hodet.

Slektene omfatter cirka ti arter, blant annet hvitkinnmangabe, svartmangabe, luemangabe, halsbåndmangabe og høylandsmangabe. De lever i eviggrønn skog og regnskog i Afrika.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

mangabeyer
Cercocebus
GBIF-ID
2436543

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg