Faktaboks

Drammen Slip & Verksted

DSV, DS & V, «Slippen»

Forretningsadresse

Havnegaten, Drammen

Stiftet
1925
Nedlagt
1986 (produksjon nedlagt)
Slippen
«Slippen», dagens Drammen Yard, på høyden som nyskipsbyggeri. Foto fra rundt 1980.
Slippen
Av /industrimuseum.no.
M/S Golar Ragni
74, M/S «Golar Ragni», var oppkalt etter fru Ragni Berg. Dette vitner om gode bånd mellom rederi og verftseier.
M/S Golar Ragni
Av /Made in Drammen.

Drammen Slip & Verksted var et skipsverft i Drammen. På 1970-tallet gjorde verftet seg internasjonalt kjent for å bygge store kjøle- og fryseskip av eget design. De fleste ble levert til utenlandske redere.

Skipsbyggeriet Drammen Slip & Verksted var i lang tid et industrieventyr. Det var eiet og ledet av to generasjoner Berg. I en periode var bedriften den tredje største industribedrift i Buskerud.

Kjøleskipsserien ble i sin tid regnet som verdens største serie av sitt slag, og typen representerte hele fem prosent av verdensflåten for denne kategorien handelsskip. Fra Drammen ble det levert kjøleskip til Israel, Marokko, Portugal, Tyskland, Storbritannia, Ecuador, Venezuela og Norge.

Historie

Drammen og omegn hadde rike tradisjoner for skipsbygging og maritim servicevirksomhet. På plassen der Drammen Slip & Verksted vokste frem, ble seilskipet «Maria» bygget i 1670. Senere ble det bygd langt flere seilskip i tre på det samme stedet. Treskipet M/S Ustetind var det siste som løp av stabelen i den første perioden før Tangen Skibsbyggeri gikk konkurs i 1922.

Berg gjenåpner Tangen som skipsverft

Yngvar Peter Berg ble født i Drammen i 1901. Som nyutdannet skipsingeniør fikk han med seg sin venn, flymekaniker Olav Vold, og leide i 1925 et nedlagt skipsbyggeri i Svelvik. De første ambisjonene var å etablere et reparasjonsverksted og ellers være våken for de oppdragsmuligheter som måtte by seg i en virksomhet ledet av en 24 år gammel ingeniør. Den fremtidige ambisjonen var å starte med skipsbygging.

Blant de første oppdragene han tok var å fornye og motorisere frakteskipsflåten i Svelvik og Drammen. Om vinteren solgte han koks og kull. I 1928 fikk verkstedet i oppdrag å bygge en ny stålpram for Krogstad Cellulosefabrikk, og senere to prammer og en ferge for Svelvik Papirfabrikk. I denne tiden startet han også med spesialtjenester, som berging av forliste fartøyer, og ikke minst peling.

Leiekontrakten i Svelvik ble kort og brutalt sagt opp, og i 1931 var ingeniøren tilbake i hjembyen. Der fikk han mulighet til å overta deler av tomten etter Drammen Slip & Baadbyggeri på Tangen, stedet der det tidligere var bygget store seilskip, og der deler av den velkjente Kiær-slekten hadde residert i nesten 100 år. Bergs bedrift ble således omdøpt til Drammen Slip & Verksted.

Service i Havnegata

På 1930-tallet vokste virksomheten som en mekanisk servicebedrift. Reparasjoner og modernisering av ulike småfartøyer var det viktigste. Det ble også utført en rekke verkstedtjenester for industrien i omlandet, og den unge bedriften fikk blant annet oppdraget med å berge selveste Skibladner etter at den sank en vinternatt ved Minnesund. I perioden 1932 til 1938 ble det dessuten bygget fire klorlektere og 13 stålprammer.

Mot slutten av tiåret ble Berg sikrere på at hans drøm om å bygge nye skip var moden nok til å realiseres. Vestfold Kjemiske Fabrikker ble den første kontrahenten, og det lille tankskipet Trass, bygget under andre verdenskrig, sto tilnærmet ferdig i 1943. Reder og verft var enige om at en arrangert sabotasjeaksjon ville sørge for at skipet ikke havnet i feil hender. Sabotøren sprengte hull i en av tankene. Skipet ble derfor ikke levert før krigen var slutt.

Etterkrigstid med tysk flytedokk

Drammen Slip & Verksted 1951
Allerede i 1949 ble det dannet interne boligbyggelag, og det ble bygget boliger i Havnegata og Holmestrandveien. På bildes ses verkstedet tett ved Havnegata i 1951, med fryseskipet Balao under bygging.
Drammen Slip & Verksted 1951
Av /Made in Drammen.

I annen halvdel av 1940-årene bygde DS & V flere kystfartøy. Størrelsen på verkstedet begrenset bedriften til å bare bygge skip under 500 dødvekttonn. I Trondheim hadde tyskerne etterlatt seg en flytedokk, og denne fikk Berg kjøpt. Flytedokken innledet ny æra for bedriften, innen service, ombygging og reparasjoner av mindre skip. De to første nybyggene etter krigen var kontrahert av Norsk Brendselolje (assosiert med British Petroleum). Mil 30 (levert i 1945) og Mil 10 (levert i 1946) var små tankskip for raffinerte oljeprodukter, og begge var søsterskip til Trass.

Et frakteskip for fisk, M/S Barfrost, har i ettertid hatt en viss symbolsk betydning, siden dette var det første isolerte fryseskipet som ble bygget. Verkstedet hadde også rett etter krigen bygget om og renovert kjøleskipet Washington Express (fra Fruit Express Line), og fikk på denne måten sin første erfaring med kjøleskip. Siden skulle det bli svært mye å gjøre for isolasjonsspesialister som ble tilkalt til verftet, fortrinnsvis Teknisk Isolering A/S i Drammen.

Den eneste dampbåten bygget ved DS & V ble hvalbåten KOS 49 (levert 1951) for Anders Jahre & Co.

Stadig større arbeidsplass

Slippens musikkorps
Det var dannet et bedriftsidrettslag i 1937, og i 1949 fortsatte det med eget musikkorps, som spilte ved alle sjøsettinger, juleavslutninger eller andre spesielle anledninger. Tidlig i 1950-årene ble det opprettet egen bedriftshelsetjeneste, noe som ikke var vanlig på den tiden.
Slippens musikkorps
Av /Made in Drammen.

Som arbeidsplass hadde verkstedet hatt en voldsom utvikling. Mot slutten av 1930-tallet var det 50 ansatte. I 1950 var det 300 ansatte som var beskjeftiget med nybygging, ombygging, reparasjoner, og et mangfoldig mekanisk servicearbeid.

Berg lyktes med skipsbyggingen, selv om den foregikk i liten skala. Verftet ble klargjort for større byggeoppdrag. Det ble anlagt en ny bedding for bygging av skip med en lengde inntil 80 meter. Det ble med tiden problematisk å kombinere skipsbygging med biltrafikken i Havnegata. Det hører med til historien at enkelte skip ble såpass lange at baugseksjonen ble påsveiset om natta før dåp og sjøsetting. Politiet spøkte med at verkstedet burde ha fått parkeringsbot for «parkering» av skip på offentlig vei.

I den påfølgende epoken, som varte frem til 1957, ble det kontinuerlig bygget nye skip av litt forskjellig karakter. To laste- og passasjerskip ble bygget for Finnmark Fylkesrederi og Ruteselskap, Ingøy og Brynilen. Et annet kombinasjonsskip var Skogøy, levert til Ofotens Dampskipsselskap. Det ble også bygget et spesialisert kjøle- og fryseskip, Balao, for rederiet Thorvald Klaveness.

To generasjoner Berg

Yngvar P. Berg og Peter Y. Berg
Far og sønn Berg – drivkreftene bak skipsbyggingen i Drammen
Yngvar P. Berg og Peter Y. Berg
Av /Made in Drammen.

Yngvar P. Bergs sønn, Peter Y. Berg, fikk praksis ved det engelske skipsverftet Smith Dock’s, Kockums i Malmø, Victoria Shipyard i Skottland og skipsmodelltanken i Gøteborg. Han tok sivilingeniørutdanning i skipsbygging ved Kings College i England. Etter utdanningen kom han tilbake til Drammen og fikk ansvaret for ferdigstillelse av M/S Ara.

Ara og søsterskipet Uranus ble levert til Det Bergenske Dampskipsselskab. De representerte en helt ny generasjon godsruteskip, bygget for ruten Oslo–Kirkenes–Oslo. Begge hadde fryserom og kraner. Skipene greide hele ruten på 19 dager. Det var tre døgn raskere enn det som hadde vært vanlig til da.

Kontakt med Brandengen skole

Gjennom flere tiår eksisterte det en spesiell forbindelse mellom Slippen og den nærliggende Brandengen skole. Det var en fast tradisjon at elevene ved skolen var gjester ved alle sjøsettinger. I tillegg ble det innarbeidet tradisjon for at de eldste elevene ble invitert til omvisning på skipene rett før overlevering. På denne måten ble befolkningen kjent med verkstedet, som antakelig var Drammens største lærebedrift.

Det typiske var at verkstedet hadde 40–60 lærlinger og læregutter i ulike fag, som hørte inn under skipsbygging. De største lærefagene var sveising og platearbeid. Svært ofte foregikk rekrutteringen via fedre, onkler, bestefedre og andre som jobbet på verkstedet.

Ny bedding og større skip

M/S Dyvi Atlantic, 1965
I første halvdel av 1960-årene ble det også tatt i mot en meget spesiell ordre. M/S Dyvi Atlantic fra januar 1965, var verdens første oversjøiske roll on – roll off PCC (Pure Car Carrier), utchartret av den unge skipsrederen Jan Erik Dyvi til Volkswagen. Skipet tok 1380 folkevogner (boble og buss) over sju dekk, og seilte mellom Tyskland og USA.
M/S Dyvi Atlantic, 1965
Av /industrimuseum.no.
Tegning av skip
I 1962 anskaffet verkstedet den store flytedokken for dokksetting av større skip. Tegningen viser et av skipene som ble bygget i bygget i den nye dokken.
Tegning av skip
Av /Made in Drammen.

Sommeren 1957 hadde verkstedet tatt et stort steg videre da en nyanlagt bedding var klar for første kjølstrekking. På dette tidspunktet var det fortsatt gode markedsmuligheter for å få bestillinger på oversjøiske linjeskip eller trampskip for stykkgodstrafikk. Rundt regnet var beddingen beregnet på skip inntil 12 000 dødvekttonn. Kapasiteten tilsvarte skip med en lengde rundt 150 meter og bredde på rundt 20 meter.

Fra dette tidspunktet hadde Slippen to beddinger å bygge nye skip på, hvilket kunne skje parallelt på begge beddinger samtidig. Nabobedriftene Wessels Kabelfabrikk og Delikat Fabrikker lå i veien for det utvidede verftet. Det ble funnet løsninger med begge disse bedriftene, som med hjelp fra Drammen Slip & Verksted bygde nye fabrikklokaler på Rundtom og Bangeløkka.

Leif Høegh & Co., et av landets største skipsrederier, ble oppmerksom på den økende byggekapasiteten i Drammen. De kontraherte i alt åtte skip, som ble bygget i perioden 1956–1962. Flesteparten av disse var for rederiets Vest-Afrika-linje. Det første nybygget på den nye beddingen, M/S Høegh Ailette, ble til og med kontrahert før byggingen av beddingen var påbegynt. Det største linjeskipet som ble bygget var M/S Vigrafjord, som ble levert i 1963. Dette var et stort og moderne skip for Den Norske Amerikalinje på 11 300 dødvekttonn.

Servicevirksomheten ble også utvidet. Framnæs Mek. Verksted i Sandefjord solgte i 1962 en av landets største flytedokker til Drammen. Det hadde samtidig oppstått en urolig tid for mange skipsverft. På slutten av 1950-årene oppsto en kontraheringskrise. Markedet for tradisjonelle linjeskip hadde skrumpet helt inn, og ingen rederier etterspurte små oljetankskip.

For å møte den nye markedssituasjonen prøvde verftet seg på nye skipstyper. Først ble det bygget to kjemikalietankskip, Solglimt og Seagull, som den gang tiltrakk seg stor oppmerksomhet som rasjonelle og anvendelige skip. De meste spesielle ordrene kom fra rederiet Øivind Lorentzen. De kontraherte en ny type mindre gasstankskip, som fraktet flytende petroleumsgass (50 kuldegrader i tankene) og var beregnet på korte seilinger. En annen spesiell ordre var M/T Trollskjell som ble levert til Norske Shell i 1964. Fartøyet var et tankskip for flytende asfalt, oppvarmet til 220 grader celsius.

Byggingen av mer tradisjonelle stykkgodsskip ebbet ut med Hydra for Bruusgaard Kiøsterud & co., samt to tørrlasteskip kontrahert av Rindegruppen.

Dåpsseremoni 1966
Dåpsseremoni mai 1966 for M/S Hydra, bygd for Bruusgaard Kiøsteruds Skibs-A/S, Drammen. Stykkgodsskipet hadde kjølemaskineri fra Drammens Jernstøberi, og ble satt i trafikk i Asia.
Dåpsseremoni 1966
Av /Made in Drammen.

Kjøle- og fryseskip

M/S Wild Flamingo. Kjøle- og fryseskip bygget for verdens største skipsrederi, P&O i England.
Det britiske gigantrederiet P&O kom til Drammen og orienterte om et samarbeid med det danske kjøleskipsrederiet Lauritzen, under navnet Lauritzen Peninsular Reefers. Ettersom samarbeidet skulle være jevnbyrdig, måtte P&O ha ytterligere fire skip i flåten. Det var gjort et styrevedtak i P&O om å bygge to skip i Drammen, forutsatt at Berg selv satte inn to skip i den nye konstellasjonen, som en del av P&Os flåte. Løsningen ble å trekke ut Bergs egeneide Golar Ragni fra et charter i Salén-gruppen og i tillegg bygge skipet Emanuel for egen regning. Med dette fikk verftet en kjærkommen ordrehorisont frem til 1978.
M/S Wild Flamingo. Kjøle- og fryseskip bygget for verdens største skipsrederi, P&O i England.
Av /Made in Drammen.

Drammen Slip & Verksted hadde omtrent 700 ansatte i løpet av 1960-årene. Årene 1966–1968 ble et sentralt vendepunkt for bedriften. I denne tiden fant verkstedet sin fremtidige spesialitet, med hurtiggående kjøle- og fryseskip for trafikk på verdenshavene.

På 1960-tallet var det et voksende marked for spesialiserte kjøle- og fryseskip. De fleste som var i drift var relativt små, og det meldte seg et behov for større og mer tidsmessig tonnasje. DS & V hadde lenge levert kjøle- og fryseskip, blant annet i samarbeid med nabobedriften Drammens Jernstøberi, som var leverandør av kjølemaskineri.

I 1966 oppsto en symbiose mellom Bergs i Drammen, Marinens Hovedverft, skipsreder Harry-Irgens Larsen (rederuet Gotaas-Larsen, nå Golar) og Klaveness Chartering. Det ble utviklet et konsept for kjøleskip med lasteevne på over 300 000 kubikkfot. Ett år tidligere hadde Gotaas-Larsen bygget to kjøleskip ved Framnæs Mek. Verksted i Sandefjord med en kapasitet på 250 000 kubikkfot. Gotaas-Larsen kontraherte tre skip av den nye typen som ble sluttet via Klaveness Chartering til Salén-gruppen i Stockholm. Skroget ble i utgangspunktet tegnet ved Marinens Hovedverft. Da skipstypen skulle testes i Modelltanken i Gøteborg viste det seg at den ikke kunne klare kontraktsfarten – 22,5 knop.

I følge kontrakten skulle to skip bygges i Horten og ett i Drammen. Det første skipet var Golar Nel, bygget i Drammen. Under den tekniske prøveturen noen måneder senere satte skipet ny hastighetsrekord for norskbygde handelsskip. 23,57 knop over Horten-mila (nautisk mil markert med overett-master nordvest for Horten) var langt over kontraktfestet fart. Marinens Hovedverft bygde Golar Freeze etter planen, men trakk seg fra samarbeidet. Drammen Slip & Verksted overtok derfor hele konseptet. De to første leveransene hadde en kapasitet på 310 000 kubikkfot i lasterommene og med en innredning for 40 sjøfolk. Dette var begynnelsen til en serie på totalt 45 kjøle- og fryseskip til 13 forskjellige nasjoner.

Høsten 1968 kontraherte Skips A/S Karlander i Fredrikstad fire skip av den nye typen. Verftet tegnet seg for halvparten i serien. Karlander ønsket å selge kontraktene, og sammen med Peter Y. Berg gikk ferden til New-York. Etter flere dagers forhandlinger ble det oppnådd enighet om å selge kontraktene til det israelske rederiet Maritime Fruit Carriers (MFC). Det første skipet var allerede sjøsatt for Kalander og døpt Slevik, men endret navn til Alaskacore etter salget. Det neste skipet Antarcticore lå allerede kjølstrukket på beddingen.

Gotaas-Larsen kom så tilbake til Drammen. Det siste av i alt syv skip (inkludert det ene fra Horten) ble levert i 1971. Det ble gjort endringer på skipstypen slik at den fikk større lastekapasitet.

Drammen Slip & Verksted tok videre i mot ordrer på i alt 16 kjøleskip fra de to rederier i Israel. Bakteppet var Israels stadig mer omfattende eksport av sitrusfrukter. Og ikke nok med det, MFC ville i realiteten ha ytterligere åtte kjøleskip. I forhold til ønsket leveringstid fikk Berg en utfordring. Løsningen fant han i å la sin gamle arbeidsplass, Smith Dock’s i England, bygge de åtte siste. Da gikk puslespillet i hop. DV & V fikk betalt for både tegninger og meglerhonorar for alle de åtte skipene.

«Drammenstypen» – Drammens fryseskip

I begynnelsen på 1970-tallet ble det levert inntil tre kjøleskip hvert år. I løpet av disse årene oppsto et særlig stort behov for å sette ut arbeid til sveiseverksteder i nærheten. Både Drammen Sveiseverksted og Storgatens Mek. Verksted var med på å bygge mindre skrogseksjoner som ble brakt sjøveis til beddingen på Tangen. Det var ellers vanlig å benytte flere andre verksteder i byen. 200–300 personer i lokalsamfunnet var direkte sysselsatt i underleveranser for Slippen.

Kjøleskipstypen fra Drammen ble med årene internasjonalt kjent som «The white swans of Drammen», «Drammen Clipper Class», «The Drammen Reefers» og på norsk «Drammenstypen». Trinn for trinn økte størrelsen. Hoveddesignet ble beholdt, men lastekapasiteten økte. Golar Nel tok 310 000 kubikkfot, mens Emanuel åtte år senere tok 406 000 kubikkfot, som tilsvarer nesten 25 prosent utvidet lastekapasitet på samme skrog.

Totalt ble det bygd hele 45 skip av Drammenstypen. Horten og England er nevnt. I tillegg ble det lisensbygget to kjøleskip ved Framnæs Mek. Verksted, ett ved Haugesund Mek. Verksted og ett ved Kaldnes Mek. Verksted, samt to ved Hashihama Dockyard i Japan. Det ble også bygget tre skip på stjålne tegninger i Sør-Amerika. Totalt ble det bygget 21 forskjellige typer skip (ikke bare kjøleskip) ved andre verft på DS & Vs tegninger.

Mot vanskeligere tider

I annen halvdel av 1970-årene ble markedet meget vanskelig for verftsindustrien. Regjeringen satte i gang selektive støttetiltak for enkelte norske verft, som DS & V aldri fikk ta del i. Regjeringen opprettet også Skipseksportkampanjen, som ble sterkt kritisert i ettertid. Kampanjen skulle hjelpe vanskeligstilte norske verft med nye kontrakter.

For ikke å gå på tvers av handelsavtaler i GATT og OECD, ble tiltaket rettet mot u-land, og dreide seg om gunstig finansiering og statsgaranti for verftene. 36 norske verft fikk oppdrag via kampanjen. Peter Y. Berg greide å selge fire kjøleskip til det statseide Flota Bananera Equatoriana S.A. i Ecuador. Da Berg kom hjem til Norge viste det seg at han bare fikk beholde to av dem.

Norske myndigheter satte som betingelse at to av kontraktene skulle overlates til andre norske verksteder med tomme ordrebøker. Haugesund Mek. Verksted hadde ingenting å gjøre, og kunne ta fatt på et kjøleskip umiddelbart. Flota Bananera aksepterte ikke at det første skipet skulle leveres fra et annet verft. Konsekvensen av denne utakknemlige situasjonen ble at Berg så seg tvunget til å kontrahere et skip i Haugesund for egen regning. Det siste skipet i serien ble bygget ved Kaldnes Mek. Verksted i Tønsberg.

Avvikling

DS & V måtte søke beskjeftigelse i skipstyper som var nye for verftet. Det ble derfor bygget to offshore supplyfartøyer og et kjerneboringsskip for norske redere. Det ble halt i land en kontrakt på et gasstankskip, M/T Havlyn, for rederiet Havtor.

Det store kjøleskipet Elisabeth B (540 000 kubikkfot) ble bygget for verkstedets regning i 1983, og det var samtidig utsikter til å få bygge et tilsvarende skip for andre. Etter mye tålmodighet ble det hentet inn en etterlengtet kontrakt fra et tysk investorselskap på et kjøleskip tilsvarende Elisabeth B. Rett før jul i 1984, åtte dager før levering, varslet selskapet at det ikke var i stand til å overta skipet, og begjærte seg selv konkurs. Verkstedet måtte derfor overta skipet.

Resten ble en kamp for tilværelsen som nybyggingsverft. Det ble halt inn en ordre på en kombinert snurpe- og hekktråler, samt et seismikkskip som fikk byggenummer 101. Med leveringen av seismikkskipet M/S Seisventurer var skipsbyggingen i Drammen over. Markedet var tørrere enn noensinne, og all verdens verft jaget det som var mulig å finne av oppdrag. De siste skipene levert fra Drammen ble derfor bygget med tap i regnskapene.

I 1985 var arbeidsstokken redusert til 127. Høsten 1986 ble det innlevert begjæring om gjeldsforhandlinger, og disse ble avsluttet med offentlig akkord i mars 1987.

Drammen Yard

Tre generasjoner Berg
Tre generasjoner Berg på prøvetur med eget skip. Foran: Christian A. Berg, Yngvar P. Berg, Peter Y. Berg og Yngvar P. Berg d.y. Tredje generasjon Berg tok roret ved Drammen Yards - «Slippens» etterfølger på samme sted.
Tre generasjoner Berg
Av /Made in Drammen.

Etter at Drammen Slip & Verksted ba om offentlig akkord var det Bergs vurdering at resultatet av akkorden ville være til beste for ansatte, leverandører og verkstedet. Drammen Skipsreparasjon A/S ble etablert noen uker etter at akkorden ble åpnet. Siden 1986 har verkstedet drevet med skipsreparasjoner, skipsvedlikehold og ombygninger av skip. I 2008 byttet bedriften navn til Drammen Yard.

Ved siden av vanlige oppdrag som reparasjonsverksted og mekanisk verksted, har Drammen Yard utviklet en ny generasjon utstyr for legging av kabler til havs. Utstyret består av en roterende kabelkarusell med tilhørende utstyr, tilpasset kundens behov fra prosjekt til prosjekt. Markedet har steget i takt med flere undervannsinstallasjoner for olje- og gassutvinning, vindmølleparker til havs, og stadig større trafikk av elektrisk kraft og digitale signaler via havbunnen.

Verftets store flytedokk ble solgt for opphugging i 2015.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Per Otto Borgen og Reidar Heieren: Made in Drammen. Drammen Rotary, 2011

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg