Nordlys - tegneserie

Malin Falch brakdebuterte med første bind i «Nordlys»-serien i 2018.
Espen var opprinnelig inspirert av Peter Pan.

Nordlys er en norsk fantasy-tegneserie, skrevet og tegnet av Malin Falch siden 2018.

Inspirasjon

Falch fikk ideen til Nordlys i 2014, mens hun studerte ved Academy of Art University i San Francisco. Studentene fikk i oppgave å redesigne et eksisterende eventyr til tegnefilm, og Falch valgte Peter Pan.

Hun syntes i utgangspunktet at oppgaven var kjedelig, men da hun innså at hun samtidig kunne bruke elementer fra norsk kultur, folkeeventyr og mytologi begynte Nordlys-universet å falle på plass. «Mange av elementene er her, i en annen form: Peter Pan er Espen, Wendy er Sonja. «The lost boys» er troll, og krokodillen er en sjøorm. Kaptein Krok heter Hjalmar. Men historien er min egen,» forklarte Falch i et intervju med Dagsavisen i 2018.

Universet og utgivelsene

Hovedpersonen i Nordlys er Sonja fra Røros, som blir tatt med til den magiske verdenen Jotundalen av Espen, en gutt med hale og spisse ører. Jotundalen er befolket av vikinger, og her kan dyr snakke og troll finnes. Falch har forklart at Jotundalen er et parallelt univers, der alle magiske elementer fra norrøn mytologi og norske folkeeventyr er virkelige.

Den første boken i serien, Nordlys: Reisen til Jotundalen (2018), er trykt i 40 000 eksemplarer og vant Arks barnebokpris og Pondus-prisen.

Historien fortsetter i juleheftet Nordlys: Skattejakten (2018), andreboken Nordlys: Vikingene og orakelet (2019), mens spinoffserien Bjørnar: En historie fra Nordlys (2019) går tilbake i tid for å fortelle historien om den snakkende bjørnen Bjørnar og hvordan han ble venn med Espen. Opplaget på de to nyeste bøkene er henholdsvis 20 000 og 10 000.

Bok tre, Nordlys: Kråkesøstrene, er annonsert for utgivelse i mars 2020. Serien er også solgt til Sverige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg