Nordlys - tegneserie

Malin Falch brakdebuterte med første bind i «Nordlys»-serien i 2018.

Nordlys er en norsk fantasy-tegneserie, skrevet og tegnet av Malin Falch siden 2018.

Inspirasjon

Espen viser Sonja portalen til den magiske verdenen Jotundalen.
Nordlys

Falch fikk ideen til Nordlys i 2014, mens hun studerte ved Academy of Art University i San Francisco. Studentene fikk i oppgave å redesigne et eksisterende eventyr til tegnefilm, og Falch valgte Peter Pan.

Hun syntes i utgangspunktet at oppgaven var kjedelig, men da hun innså at hun samtidig kunne bruke elementer fra norsk kultur, folkeeventyr og mytologi begynte Nordlys-universet å falle på plass. «Mange av elementene er her, i en annen form: Peter Pan er Espen, Wendy er Sonja. «The lost boys» er troll, og krokodillen er en sjøorm. Kaptein Krok heter Hjalmar. Men historien er min egen», forklarte Falch i et intervju med Dagsavisen i 2018.

Universet og utgivelsene

Espen var opprinnelig inspirert av Peter Pan.
Nordlys

Hovedpersonen i Nordlys er Sonja fra Røros, som blir tatt med til den magiske verdenen Jotundalen av Espen, en gutt med hale og spisse ører. Jotundalen er befolket av vikinger, og her kan dyr snakke og troll finnes. Falch har forklart at Jotundalen er et parallelt univers, der alle magiske elementer fra norrøn mytologi og norske folkeeventyr er virkelige.

Den første boken i serien, Nordlys: Reisen til Jotundalen (2018), er trykt i 40 000 eksemplarer, vant Arks barnebokpris, Pondus-prisen og Barnas bokpris og er solgt til Sverige, Island, Belgia, Bulgaria og Danmark.

Historien fortsetter i juleheftet Nordlys: Skattejakten (2018, gjenutgitt i bokform som Stjerna: Skattejakten i 2020), Nordlys bok 2: Vikingene og orakelet (2019) og Nordlys bok 3: Kråkesøstrene (2020), der sistnevnte gikk rett til topps på salgslisten for norsk skjønnlitteratur. I forbindelse med utgivelsen fortalte Falch til Aftenposten at hun ser for seg totalt ti bøker i serien.

Spinoffserien Bjørnar: En historie fra Nordlys (2019) går tilbake i tid for å fortelle historien om den snakkende bjørnen Bjørnar og hvordan han ble venn med Espen. Denne vant Kulturdepartementets tegneseriepris.

Filmatisering

I 2020 kjøpte Nordisk Film opsjonsrettighetene til Nordlys, med mål om å lage en helaftens animasjonsfilm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg