Minnesund er et tettsted på vestsiden av Vorma i Eidsvoll kommune i Akershus.

Minnesund ligger på en høyde i terrenget og utgjør et viktig grunnvannsreservoir. Høyden består av israndavsetninger som ble avsatt under et opphold i isens tilbaketrekning for 9400 år siden. Grus og sand ble da avleiret langs breranden etter siste istid. Vormas løp fra Minnesund til Glomma er dypt nedskåret i løsmassene. Se artikkel om minnesundtrinnet.

Sommeren 2018 hadde Minnesund rekord på 58 dager med høysommer.

Tidligere var Minnesund et viktig kommunikasjonssentrum med stor skipsfart på Mjøsa, dampskip fra 1840. Hjulbåten Skibladner seiler om sommeren mellom Minnesund og Lillehammer. Skipsfarten utgjorde en forlengelse av Hovedbanen fra Oslo til Eidsvoll. Gjennom Minnesund går E 6 med firefelts veg sørover til Oslo og nordover til Skaberud i Hedmark. Minnesund jernbanebru og Minnesund veibru går over Vorma. Fra E 6 tar Rv. 33 av nordover til Gjøvik og Rv. 177 sørover på østsiden av Vorma til Vormsund.

På Minnesund finnes et industriområde med variert småindustri. Rett vest for tettstedet lå tidligere Stensby sykehus, 1913–2013, som var lokalsykehus for Øvre Romerike.

På Minnesund ligger Mjøssamlingene sjøfartsmuseum for Mjøsa med blant annet verksted og slipp fra 1840-årene.

Ved Minnesund ligger Minneåsen med variert turterreng. Vingerdalstua.

Idrettsanlegg åpnet på Minnesund i oktober 2015. Anlegget omfatter fotballbane med kunstgress, 100 meter løpebane med kunstdekke, lengde- og høydegrop samt ei BMX-bane for sykler.

Navnet kommer av gårdsnavnet Minne, av norrønt Minni, 'munning', fordi gården ligger der Mjøsa renner ut i Vorma.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.