Faktaboks

Etymologi
Minne, av norrønt Minni; ‘munning’
Innbyggertall
549 (SSB, 2023)
Landareal
0,7 km²
Tettstedsnummer
0671 Minnesund
Flyfoto av Minnesund

Minnesund.

Minnesund er et tettsted i Eidsvoll kommune i Akershus. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,7 km², og har 549 innbyggere (2023).

Natur

Minnesund ligger på en høyde i terrenget og utgjør et viktig grunnvannsreservoir. Høyden består av israndavsetninger som ble avsatt under et opphold i isens tilbaketrekning for 9400 år siden. Grus og sand som danner minnesundtrinnet ble da avleiret langs breranden etter siste istid. Vormas løp fra Minnesund til Glomma er dypt nedskåret i løsmassene.

Samferdsel

Tidligere var Minnesund et viktig kommunikasjonssentrum med stor skipsfart på Mjøsa med dampskip fra 1840. Hjulbåten Skibladner seiler om sommeren mellom Minnesund og Lillehammer. Skipsfarten utgjorde en forlengelse av Hovedbanen fra Oslo til Eidsvoll.

Gjennom Minnesund går E6 med firefelts veg sørover til Oslo og nordover til Skaberud i Hedmark. Minnevika jernbanebru går over Vorma og Minnesund veibru og Langsetbrua går over nedre del av Mjøsa. Fra E6 tar riksvei 33 av nordover til Gjøvik og riksvei 177 sørover på østsiden av Vorma til Vormsund.

Næringsliv og institusjoner

På Minnesund finnes et industriområde med variert småindustri. Rett vest for tettstedet lå tidligere Stensby sykehus, som var lokalsykehus for Øvre Romerike i hundre år fra 1913 til 2013.

Kultur og idrett

På Minnesund ligger Mjøssamlingene, sjøfartsmuseum for Mjøsa med blant annet verksted og slipp fra 1840-årene.

Ved Minnesund ligger Minneåsen med variert turterreng. Vingerdalstua.

Idrettsanlegg åpnet på Minnesund i oktober 2015. Anlegget omfatter fotballbane med kunstgress, 100 meter løpebane med kunstdekke, lengde- og høydegrop samt en BMX-bane for sykler.

Navn

Navnet kommer av gårdsnavnet Minne, av norrønt Minni, 'munning', fordi gården ligger der Mjøsa renner ut i Vorma.

Kart

Minnesund
Minnesund
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg