Saab Kockums

Kockums i Malmö.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Artikkelstart

Saab Kockums er et svensk industrikonsern som blant annet produserer undervannsbåter, marinefartøy og annen marineteknologi på verft i Malmö og Karlskrona. Det ble grunnlagt i Malmö i 1840 av Frans Henric Kockum. Selskapet har siden 2014 vært selskapet heleid av Saab AB, og er en av morselskapets seks underavdelinger med navnet Saab Kockums.

Faktaboks

Også kjent som
tidligere: Kockums AB

I 2020 hadde Saab Kockums en omsetning på rundt 3 milliarder svenske kroner.

Historikk

Fra Kockums storhetstid. Smedvig-gruppens M/T Vestalis sjøsettes i 1962.
Av /Nordiska museet.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Kockums ble grunnlagt som et mekanisk verksted, og fra 1870 også skipsverft. Den første undervannsbåten ble bygd i 1914, men verftet bygde også store lasteskip. I 1960-årene ble verftet utvidet til et av verdens største med kapasitet på opptil 700 000 dwt. I 1979 gikk Kockums inn som et datterselskap i det statseide Celsius AB (opprinnelig Svenska Varv AB).

Bygging av handelsskip opphørte i 1987, og hovedvirksomheten ble bygging av marinefartøy, og i 1989 overtok Kockums Karlskronavarvet. I 1999 ble Kockums innlemmet i tyske Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW), som i 2005 gikk inn i verftsgruppen i ThyssenKrupp-konsernet. Kockums fikk da navnet Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS). ThyssenKrupp solgte deretter TKMS til Saab AB i 2014 for 340 millioner svenske kroner, og virksomheten fikk da navnet Saab Kockums. Ved overtakelsen hadde selskapet rundt 900 ansatte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg