Anders Jahre

Faktaboks

Anders Jahre
Født
28. mai 1891, Sandar
Død
26. februar 1982, Sandefjord

Anders Jahre. Foto fra 1955.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Kong Olav (nr 2 fra v.) beundrer utsikten gjennom fergen "Kronprins Harald" s salongvinduer. Til h. skipsreder Anders Jahre og til v. skipsreder Jørgen Jahre. Bak Anders Jahre skimtes høyesterettsadvokat Frithjof Bettum.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Anders Jahre var en norsk skipsreder og hvalfangstreder, og en av de mest fremtredende næringslivspersonlighetene i Norge i mellomkrigstiden og i tiden etter andre verdenskrig.

Jahre var utdannet jurist, med graden cand.jur. i 1914, og jobbet deretter som overrettssakfører i Sandefjord fra 1916 til 1928. Allerede i 1918 begynte Jahre imidlertid å interessere seg for hvalfangst, gikk i spissen for dens utvikling i pelagisk retning (det vil si med flytende hvalkokerier) og var den første til å bygge store kokerier med rasjonalisert drift. I 1928 grunnla han rederiet Anders Jahre, og i årene 1929–1930 stiftet han seks hvalfangstselskaper. Jahre var også foregangsmann når det gjaldt foredling av hval- og spermolje.

I 1930-årene startet han oljeraffineriet Sandar fabrikker og Jahres kjemiske fabrikker. Disse ble i 1963 sammensluttet til Jahres Fabrikker A/S (overtatt av Norsk Hydro i 1988).

Jahre var i en årrekke styreformann for Aksjeselskapet Kosmos samt flere skipsaksjeselskaper. Han opprettet i 1953 Anders Jahres Fond til vitenskapens fremme, og i 1966 Anders Jahres Humanitære Stiftelse som fra 1996 har delt ut Anders Jahres kulturpris. Jahre ble utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Oslo i 1961 og ved Lunds universitet i 1963.

Etter Jahres død var det i lang tid strid om rederens utenlandsformue, som Jahre selv hele tiden hadde benektet eksistensen av. Det kom frem opplysninger som tydet på at tidligere medarbeidere av Jahre hadde deltatt i å skjule formuen. Den norske stat reiste i 1984 et skattekrav mot Jahre-boet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Hermund Edland

A/S Kosmos, gir feilmelding «Det finnes ingen artikkel som hører til url A/S Kosmos»Hermund Edland

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg