Anders Jahre var en norsk skips- og hvalfangstreder. Cand.jur. 1914, overrettssakfører i Sandefjord 1916–28. Jahre begynte allerede i 1918 å interessere seg for hvalfangst, gikk i spissen for dens utvikling i pelagisk retning (dvs. med flytende hvalkokerier) og var den første til å bygge store kokerier med rasjonalisert drift. I 1928 grunnla han rederiet Anders Jahre, og i årene 1929–30 stiftet han seks hvalfangstselskaper. Jahre var også foregangsmann når det gjaldt foredling av hval- og spermolje.

I 1930-årene startet han oljeraffineriet Sandar fabrikker og Jahres kjemiske fabrikker. Disse ble i 1963 sammensluttet til Jahres Fabrikker A/S (overtatt av Norsk Hydro 1988).

Jahre var i en årrekke styreformann for Aksjeselskapet Kosmos samt flere skipsaksjeselskaper. Han opprettet i 1953 Anders Jahres Fond til vitenskapens fremme, og i 1966 Anders Jahres Humanitære Stiftelse. Æresdoktor ved Universitetet i Oslo 1961, ved Lunds universitet 1963.

Etter Jahres død var det i lang tid strid om rederens utenlandsformue, som Jahre selv hele tiden hadde benektet eksistensen av. Det kom frem opplysninger som tydet på at tidligere medarbeidere av Jahre hadde deltatt i å skjule formuen. Den norske stat reiste i 1984 et skattekrav mot Jahre-boet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

28. mai 2012 skrev Hermund Edland

A/S Kosmos, gir feilmelding «Det finnes ingen artikkel som hører til url A/S Kosmos»

Hermund EdlandHar du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.