Anders Jahre var en norsk skips- og hvalfangstreder. Cand.jur. 1914, overrettssakfører i Sandefjord 1916–28. Jahre begynte allerede i 1918 å interessere seg for hvalfangst, gikk i spissen for dens utvikling i pelagisk retning (dvs. med flytende hvalkokerier) og var den første til å bygge store kokerier med rasjonalisert drift. I 1928 grunnla han rederiet Anders Jahre, og i årene 1929–30 stiftet han seks hvalfangstselskaper. Jahre var også foregangsmann når det gjaldt foredling av hval- og spermolje.

I 1930-årene startet han oljeraffineriet Sandar fabrikker og Jahres kjemiske fabrikker. Disse ble i 1963 sammensluttet til Jahres Fabrikker A/S (overtatt av Norsk Hydro 1988).

Jahre var i en årrekke styreformann for Aksjeselskapet Kosmos samt flere skipsaksjeselskaper. Han opprettet i 1953 Anders Jahres Fond til vitenskapens fremme, og i 1966 Anders Jahres Humanitære Stiftelse. Æresdoktor ved Universitetet i Oslo 1961, ved Lunds universitet 1963.

Etter Jahres død var det i lang tid strid om rederens utenlandsformue, som Jahre selv hele tiden hadde benektet eksistensen av. Det kom frem opplysninger som tydet på at tidligere medarbeidere av Jahre hadde deltatt i å skjule formuen. Den norske stat reiste i 1984 et skattekrav mot Jahre-boet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

28. mai 2012 skrev Hermund Edland

A/S Kosmos, gir feilmelding «Det finnes ingen artikkel som hører til url A/S Kosmos»

Hermund EdlandHar du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.