Donetsbassenget

Artikkelstart

Donetsbassenget, viktig industriområde i Russland og Ukraina, strekker seg over Donetsk- og Vorosjilovgradområdet i Ukraina, og Rostovområdet i Russland; dekker et areal på cirka 23 300 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
danjˈets-
Også kjent som

Donetsbekkenet

russisk Donetskij Bassejn, forkortet Donbas

Donetsbassenget er det største kullfeltet i Russland. Kullet ble oppdaget i 1721; brytningen begynte på begynnelsen av 1800-tallet, og fikk et stort omfang etter byggingen av den første jernbanen i 1869. I 1913 produserte feltet 87 prosent av Russlands kull. Selv om feltet har fått minsket betydning relativt sett, har kullproduksjonen økt i absolutte tall. Området har mer enn 100 gruvesamfunn og kullreservene er betydelige, vesentlig på ukrainsk side.

Den første metallurgiske industrien ble etablert i 1870 av waliseren John Hughes. I løpet av 1880-årene utviklet Donetsbassenget seg til det viktigste området for produksjon av jern og stål i Russland; i 1913 produserte det 74 prosent av landets råjern. Området har beholdt sin posisjon som et av verdens fremste sentra for jern og stål og annen tungindustri. Jernmalm kommer fra Krivoj Rog og fra KertsjKrimhalvøya, mangan fra Nikopol og Marganets ved Dnepr.

Også den kjemiske industrien er betydelig, basert på koks og steinsalt som brytes nær Artjomovsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg