Dnipro

Dnipro, by i Ukraina, ved Dnepr-buen; 991 500 innb. (2015). Viktig knutepunkt for elve- og jernbanetrafikken. En av landets største industribyer, med en omfattende jern- og stålindustri basert på jernmalm fra Kryvyj Rih (Krivoj Rog), mangan fra Nikopol, kull fra Donetsbassenget og elektrisk kraft fra de mange kraftstasjonene i Dnepr. Produksjon av platestål, rørstål, stålwire m.m., som danner basis for en betydelig mekanisk industri som lager lokomotiver, landbruksmaskiner, gruvemaskiner og annet tungt utstyr. I sovjettiden sete for verdens største produsent av atomraketter, Juzjmasj. Øvrig industri omfatter bl.a. produksjon av kjemikalier, bildekk, maling, sement, tekstiler, skotøy og næringsmidler. Sete for universitet (1918) og mange tekniske skoler.

Faktaboks

Også kjent som

Dnepropetrovsk

Dnipropetrovsk

Historie

Byen ble anlagt 1787 av Potjomkin. Den skulle være midtpunkt for de områder som var erobret som et resultat av den endelige underleggelsen av de ukrainske kosakkene i 1775 (stormingen av deres hovedsete Zaporizjzjia Sitsj), og seieren mot Tyrkia i den russisk-ottomanske krig 1768–75.

Byen fikk navnet Jekaterinoslav til ære for Katarina 2. Den ble omdøpt til Dnepropetrovsk 1726 (senere Dnipropetrovsk i tråd med ukrainsk rettskriving), og til Dnipro etter et vedtak i den ukrainske nasjonalforsamlingen i 2016.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg