Erik Ottesen Rosenkrantz

Faktaboks

Erik Ottesen Rosenkrantz
Født
1519, Visstnok født i Tørning, Jylland, Danmark
Død
8. november 1575, Arreskov, Fyn, Danmark
Våpenskjoldene til Erik Ottesen Rosenkrantz og hans kone Helvig Hardenberg på Rosenkrantztårnet i Bergen.

Artikkelstart

Erik Ottesen Rosenkrantz var en dansk-norsk adelsmann, lensherre og dansk riksråd. Han var en av de mest betydningsfulle lensherrene i Norge i siste halvdel av 1500-tallet.

Rosenkrantz ble sannsynligvis født i Sønderjylland, men oppvokst i Brandenburg og gikk i tjeneste hos kurfyrsten av Sachsen. I 1547 arvet han farens norske jordegods og bosatte seg på Nesøya i Asker. Han skal ha møtt på hyllingsmøtet for Christian 3 og tronfølgeren Frederik (senere Fredrik 2) i Oslo i 1548. Fra 1551 var Rosenkrantz bosatt i Danmark, der han ble en nær venn av kronprins Frederik.

Da Frederik 2 ble konge i 1559, ble Rosenkrantz dansk riksråd og lensherre på Bergenhus (1559–1568). Her fullførte han byggingen av Rosenkrantztårnet, et ledd i hans virksomhet for å få de hanseatiske kjøpmenn på Bryggen til å underkaste seg norsk lovgivning.

Rosenkrantz organiserte militære unnsetningsekspedisjoner fra Vestlandet mot svenske tropper både i Trøndelag og på Østlandet under Den nordiske sjuårskrigen, henholdsvis i 1564 og 1567.

Etter 1568 var han igjen bosatt i Danmark der han var stiftslensmann i Odense med korte avbrudd til sin død.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg