strafferettslig utilregnelig

Strafferettslig utilregnelig, psykiatrisk og strafferettslig begrep for den enkeltes skyldevne, det vil si om en person kan bebreides for den handlingen vedkommende har gjort og dermed straffes. Om man var strafferettslig utilregnelig da handlingen skjedde, har man ikke ansvar for handlingen i strafferettslig forstand. Barn under 15 år regnes som strafferettslig utilregnelige. Mennesker som er psykotiske eller har utviklingshemming kan også bli vurdert som strafferettslig utilregnelige.

I forbindelse med en straffesak kan retten be om en rettspsykiatrisk undersøkelse av om en person er strafferettslig tilregnelig eller ikke. Dersom man da blir vurdert som strafferettslig utilregnelig, kan man ikke dømmes til straff. I stedet kan man dømmes til tvungent psykisk helsevern dersom man blir vurdert som psykotisk eller til tvungen omsorg dersom man blir vurdert som sterkt utviklingshemmet.

Grensen mellom tilregnelighet og utilregnelighet er glidende og finnes i grader. Innen rettspsykiatrien kan man snakke om nedsatt tilregnelighet selv om man blir vurdert som strafferettslig tilregnelig. "Utilregnelig" omtales da som en sykelig tilstand som i betydelig grad påvirker tanke- og handlingsevnen, men ikke så gjennomgripende at tilregneligheten bedømmes som helt opphevet (jamfør Georg Høyer og Odd Steffen Dalgard: Lærebok i rettspsykiatri, Gyldendal Akademisk 2002, side 247).

Se også: Strafferettslige særreaksjoner

Litteratur

Georg Høyer og Odd Steffen Dalgard: Lærebok i rettspsykiatri, Gyldendal Akademisk 2002.

Kommentarer (2)

skrev Svein Askheim

Foreslår at du sløyfer de siste tre bokstavene i tittelen til Strafferettslig tilregnelig.

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,Jeg endret tittelen til strafferettslig utilregnelig ettersom det er det flest folk vil søke på. I tillegg har jeg lagt inn utilregnelighet som nøkkelord slik at folk også får treff dersom de søker på det.Kan ikke du se om det er ok, Nicolay?Beste hilsen Marte

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg