Bombeangrepet i Oklahoma i 1995 ble gjennomført av Timothy McVeigh og tok livet av 168 mennesker.

NTB.
Ødeleggelser etter bombeangrep
Høyblokka i regjeringskvartalet fotografert dagen etter bombeangrepet i Oslo. Angrepet er et eksempel på soloterrorisme.
Ødeleggelser etter bombeangrep
Av /NTB Scanpix.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Soloterrorisme er terrorangrep som er planlagt og utført av én enkelt person. Mens terrorisme er en taktikk som vanligvis assosieres med organiserte grupper og miljøer, som palestinske PFLP, irske IRA eller al-Qaida, viste 22. juli-angrepene i 2011 at også enkeltpersoner kan utføre svært dødelige terrorangrep.

Faktaboks

Også kjent som

Enkeltmannsterrorisme

Ensom ulv-terrorisme

Lederløs motstand

Soloterrorister kan også betegnes som enkeltmannsterrorister eller «ensomme ulver». Noen vil argumentere for at det er nyanseforskjeller mellom disse begrepene. Soloterrorister er gjerne del av et radikalt miljø, mens «ensomme ulver» har liten eller ingen sosial omgang med andre mennesker, og radikaliseres utelukkende gjennom internett. Enkeltmannsterrorister er en fellesbetegnelse på soloterrorister og ensomme ulver. Felles for dem alle er at de planlegger og utfører terroraksjonen på egen hånd, uten særlig støtte fra andre.

Soloterrorismen har sitt opphav i høyreekstremismen i USA på 1970- og 80-tallet, og særlig Louis Beams essay Leaderless Resistance, publisert første gang i 1983. Innenfor jihadismen oppsto det på 1990-tallet lignende tanker om en desentralisert global jihad utført av små celler og enkeltpersoner. Disse tankene ble ført i pennen av den jihadistiske strategen Abu Musab al-Suri, som drev en treningsleir i Afghanistan på slutten av 1990-tallet under Taliban-regimets beskyttelse. Tanken om desentralisert jihad har senere blitt promotert av al-Qaida-ledelsen, inkludert Ayman al-Zawahiri.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Nesser, Petter (2012): Single Actor Terrorism: Scope, Characteristics and Explanations. Perspectives on Terrorism, vol. 6, no. 6.
  • Lia, Brynjar (2008): Architect of Global Jihad: The Life of Al-Qaida Strategist Abu Mus'ab al-Suri. Columbia.
  • Jeffrey Kaplan (1997): Leaderless resistance. Terrorism and Political Violence, vol. 9, no. 3.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg