Kontrajihad er en anti-islamsk politisk bevegelse som i hovedsak springer ut fra amerikanske og europeiske internettmiljøer.

Bevegelsen er preget av sterk kritikk av islam, samt av konspirasjonsteorier knyttet til en påstått islamisering av Europa, den såkalte Eurabia-tesen. Nettsider som Jihad Watch, Atlas Shrugs, Brussels Journal og Gates of Vienna regnes som sentrale i bevegelsen, og blant de sentrale tenkerne inkluderes Bat Ye'or (Gisele Littman), Robert Spencer, Pamela Geller, Ned May og norske Fjordman (Peder Nøstvold Jensen).

Kontrajihadbevegelsen er sterkt anti-marxistisk og er erklærte motstandere av det de kaller «multikulturalisme». De har også trekk av anti-feminisme og anti-modernisme. Bevegelsens sentrale tenkere anser seg selv som representanter for konservativ ideologi, mens kritikere anser bevegelsen som høyreekstrem eller nyfascistisk. Kontrajihadismen skiller seg imidlertid fra blant annet nynazisme, blant annet gjennom støtte til staten Israel, erklært motstand mot antisemittisme og mindre vektlegging av rasetenkning og raseteori. Deler av bevegelsen forfekter imidlertid også mer tradisjonelt anti-jødisk tankegods.

Kontrajihadbevegelsen har koblinger til en rekke høyreradikale politiske partier i Europa, blant annet flamske Vlaams Belang, tyske Pro Deutschland og nederlandske Partij Voor de Vrijheid. Den har også bånd til mer aktivistisk orienterte grupper som English Defence League, Norwegian Defence League og ulike avleggere av Stopp Islamiseringen av Europa.

Bevegelsen fremheves som en sentral inspirasjonskilde av den norske terroristen Anders Behring Breivik, som var ansvarlig for terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. I Breiviks manifest, som i stor grad består av tekster hentet fra andre kilder, fremheves spesielt Fjordman som en sentral inspirasjonskilde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg