rollespill

Selskapsspill for to eller flere personer, en blanding av spill, eventyr og teater. Deltakerne sitter rundt et bord og tildeles i en bestemt (oppdiktet) verden hver sin rolleskikkelse med visse grunnleggende egenskaper. Innenfor denne rammen står de fritt til å improvisere og utforme skikkelsen og fortelle de andre hvordan de handler i bestemte situasjoner. Med støtte i regelbøker beskriver en spill-leder den ytre bakgrunn og styrer spillet. Utfallet av konfliktsituasjoner avgjøres ofte med terningkast.

De første rollespillene (eng. role-playing games, RPG) ble laget i USA i midten av 1970-årene med middelalder-inspirerte fantasiverdener som bakgrunn. Nå lages rollespill fra både fortid, nåtid og fremtid, men som regel i en oppdiktet virkelighet. Såkalte MUDs (Multi User Dungeons) er rollespill som spilles elektronisk via Internett.

Levende rollespill (LAIV, etter eng. live-action roleplaying, LARP) er en form for improvisert teater, vanligvis utendørs. Gjennom sine roller skaper deltakerne den fysiske og psykiske handlingen underveis på grunnlag av sine figurers grunnegenskaper. I slike rollespill nedlegges mye arbeid i å lage kostymer og skape riktige omgivelser, og de foregår gjerne sammenhengende over flere dager. Spilt i Norge fra slutten av 1980-årene. Nært beslektet med levende rollespill er skuespill hvor historiske situasjoner gjenskapes eller simuleres, slik som Stiklestadspelet, og teatersport.

Rollespill brukes også som terapiform i psykologien, samt i ulike situasjoner i undervisning og utdanning. Her gjøres en innøvelse av nye reaksjoner ved å spille en annen person som har egenskaper og reaksjonsmønstre man søker å tilegne seg eller forstå bedre.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg