rollespill

Rollespill spilles ved at en spilleder forteller hva som skjer til deltakerne, før de bestemmer hva som skjer videre i historien gjennom å foreta forskjellige handlinger. Utfallet av deltakernes aktiviteter blir ofte avgjort ved terningkast, og det brukes flere ulike terninger som gir ulik sannsynlighet. Det er vanlig med terninger med alt fra fire til 20 sider.

Rollespill
Av .

Artikkelstart

Rollespill er et selskapsspill for to eller flere personer, en blanding av spill, eventyr og teater. Deltakerne sitter rundt et bord og tildeles hver sin rolleskikkelse med visse grunnleggende egenskaper som de skal spille innenfor en gitt eventyrverden. Innenfor denne rammen står de fritt til å improvisere og utforme skikkelsen og fortelle de andre hvordan de handler i bestemte situasjoner. Med støtte i regelbøker beskriver en spill-leder den ytre bakgrunn og styrer spillet. Utfallet av konfliktsituasjoner avgjøres ofte med terningkast.

De første rollespillene (på engelsk role-playing games, RPG) ble laget i USA i midten av 1970-årene med middelalder-inspirerte fantasiverdener som bakgrunn. Nå lages rollespill fra både fortid, nåtid og fremtid, men som regel i en oppdiktet virkelighet. Grunnfunksjonen i rollespill har vært mye brukt i dataspill, for eksempel i MMPORG.

LAIV

Levende rollespill (LAIV, etter engelsk live-action roleplaying, LARP) er en form for improvisert teater, vanligvis utendørs. Gjennom sine roller skaper deltakerne den fysiske og psykiske handlingen underveis på grunnlag av sine figurers grunnegenskaper. I slike rollespill nedlegges mye arbeid i å lage kostymer og skape riktige omgivelser, og de foregår gjerne sammenhengende over flere dager.

Denne formen har vært spilt i Norge fra slutten av 1980-årene. Nært beslektet med levende rollespill er skuespill hvor historiske situasjoner gjenskapes eller simuleres, slik som Stiklestadspelet, og teatersport.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg