Selskapsspill for to eller flere personer, en blanding av spill, eventyr og teater. Deltakerne sitter rundt et bord og tildeles i en bestemt (oppdiktet) verden hver sin rolleskikkelse med visse grunnleggende egenskaper. Innenfor denne rammen står de fritt til å improvisere og utforme skikkelsen og fortelle de andre hvordan de handler i bestemte situasjoner. Med støtte i regelbøker beskriver en spill-leder den ytre bakgrunn og styrer spillet. Utfallet av konfliktsituasjoner avgjøres ofte med terningkast.

De første rollespillene (eng. role-playing games, RPG) ble laget i USA i midten av 1970-årene med middelalder-inspirerte fantasiverdener som bakgrunn. Nå lages rollespill fra både fortid, nåtid og fremtid, men som regel i en oppdiktet virkelighet. Såkalte MUDs (Multi User Dungeons) er rollespill som spilles elektronisk via Internett.

Levende rollespill (LAIV, etter eng. live-action roleplaying, LARP) er en form for improvisert teater, vanligvis utendørs. Gjennom sine roller skaper deltakerne den fysiske og psykiske handlingen underveis på grunnlag av sine figurers grunnegenskaper. I slike rollespill nedlegges mye arbeid i å lage kostymer og skape riktige omgivelser, og de foregår gjerne sammenhengende over flere dager. Spilt i Norge fra slutten av 1980-årene. Nært beslektet med levende rollespill er skuespill hvor historiske situasjoner gjenskapes eller simuleres, slik som Stiklestadspelet, og teatersport.

Rollespill brukes også som terapiform i psykologien, samt i ulike situasjoner i undervisning og utdanning. Her gjøres en innøvelse av nye reaksjoner ved å spille en annen person som har egenskaper og reaksjonsmønstre man søker å tilegne seg eller forstå bedre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.