3D-printing

3D-printer
3D-printer
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

3D-printing, eller additiv produksjon, er en fellesbetegnelse for teknikker som bygger objekter i fast materiale med utgangspunkt i en tredimensjonal digital modell. Arbeidet utføres av en 3D-printer. Prosessen skiller seg radikalt fra tradisjonell bearbeiding, der komponenter bygges ved å skille spon fra et arbeidsstykke.

Faktaboks

Også kjent som

additiv tilvirkning

I sin enkleste form skjer 3D-printing ved at materiale ekstruderes i varm tilstand gjennom en dyse og fester seg på overflaten lag for lag. I mer avanserte printere brukes pulver eller tråd som smeltes før det treffer overflaten. Et annet prinsipp er at materiale legges på fra et pulverbad eller bad av flytende stoff.

En lang rekke materialtyper har vist seg anvendelige for additiv produksjon: ulike polymerer og plaststoffer, metaller, legeringer, keramer og kompositter, næringsstoffer og biologisk materiale.

3D-printing har vist seg å kunne framstille komponenter med en indre og ytre geometrisk kompleksitet som det er umulig å lage med tradisjonelle sponfraskillende prosesser. Det er på enkelte hold knyttet store forventninger til additiv produksjon innen vareproduksjon, og særlig til mer spesialiserte komponenter, for eksempel innen bioteknologi.

Historikk

3D-printing kan føres tilbake til 1983, da den amerikanske ingeniøren Chuck Hull utviklet en metode for additiv produksjon kalt stereolitografi. En laserstråle føres i et forhåndsprogrammert mønster over et kar med med flytende, lyssensitiv plastmasse slik at overflatelaget herdes ved fotopolymerisasjon. Underlaget for arbeidsstykket senkes deretter ett hakk i karet for pålegging av nytt lag. Hull patenterte metoden året etter, og startet selskapet 3D Systems i 1986. Selskapet har siden vært ledende i utvikling av stadig nye teknikker for 3D-printing.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev John Petter Næss Christensen

Hei, når jeg søker på "additiv produksjon" får jeg følgende treff:
https://snl.no/.search?query=additiv+produksjon

Når seg søker på additiv tilvirkning får jeg dette:
https://snl.no/.search?query=additiv+tilvirkning

Som journalist som skriver mye om emnet vil jeg bare gjøre oppmerksom på at ordet tilvirkning er gammeldags og at det heller bør skrives "additiv produksjon".

Søker man tilsvarende på Google får med ved å søke "additiv produksjon" 111.000 treff mens kun 6060 treff med "additiv tilvirkning".

Ser man på engelsk heter det additive manufacturing, og manufacturing oversettes gjerne til produksjon og ikke til tilvirkning.
Se også Google translate: https://translate.google.no/?hl=no&sl=en&tl=no&text=additive%20manufacturing&op=translate

Med vennlig hilsen Joppe Christensen

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Hei, og takk for et godt innspill! Vi har nå endret til «additiv produksjon». Hilsen
Jostein i SNL-redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg