Siemens

Siemens

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Siemens er et tysk elektroteknisk industrikonsern, som er en av verdens ledende innen elektronikk, samt produksjon av utstyr for kraftverk, telekommunikasjon, IKT, elektromedisin, automatisering, transportsystemer med mer. Det ble grunnlagt i 1847.

Faktaboks

Uttale
zˈi:məns

Siemens utfører montasje- og anleggsarbeider over store deler av verden. Konsernet lager også husholdningsapparater, mikrobølgeapparater, elektroniske komponenter med mer. Siemens dannet i 1967 et samarbeid med Robert Bosch GmbH innen hvitevarer (Bosch-Siemens Hausgeräte). Siemens har fabrikker i en rekke land. Lysutstyrsprodusenten Osram var et datterselskap frem til 2017, da Siemens solgte sin andel i selskapet.

Innen datamaskiner opprettet Siemens og japanske Fujitsu i 1999 samarbeidsselskapet Fujitsu Siemens Computers. Fujitsu kjøpte i 2007 opp hele Siemens' andel i selskapet. Mobiltelefonvirksomheten ble i 2005 overtatt av taiwanske BenQ.

I 2020 hadde Siemens AG en omsetning på cirka 59,9 milliarder euro og rundt 293 000 ansatte. Hovedkontoret ligger i München.

Siemens i Norge

I Norge ble datterselskapet Siemens AS grunnlagt i Oslo i 1898. Norske Siemens var fra 1947 til 1960 eid av Bergens Telefonkompagni Investeringsselskap under navnet Proton.

I 2020 hadde Siemens AS en omsetning på rundt 3,8 milliarder kroner og rundt 1000 ansatte. Det norske hovedkontoret ligger i Oslo.

Historikk

Siemens ble grunnlagt av Werner von Siemens og Johann Georg Halske som Siemens & Halske AG, og nåværende navn kommer fra 1966. Fra starten var selskapet særlig aktivt innen telegraflinjer, og Siemens stod bak den første transatlantiske kabelen, som ble åpnet mellom USA og Irland i 1874. Siemens lanserte også verdens første overføringssystem for elektrisk kraft (1876), den første elektrifiserte jernbane (1879), det første røntgenrør (1896) og den første elektriske undergrunnsbane i Europa (1896 i Budapest).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg