Fresemaskin, instrument til fresing i ulike materialer. Fresemaskiner fremstilles for en rekke formål og kan inndeles i hovedgruppene: 1) manuelt styrte fresemaskiner, 2) fresemaskiner med automatisk verktøyveksling og 3) maskineringssentre, de siste utstyrt med rikholdige verktøymagasiner og avanserte oppspenningsbord.

Arbeidsstykket oppspennes på et arbeidsbord som kan stilles i forskjellige akser og vinkler. I de enkleste maskinene er det arbeidsbordet som utfører matingsbevegelsen mot det roterende verktøyet, fresen, mens i mer avanserte maskiner er det verktøyholderen, eventuelt i samspill med arbeidsbordet, som mates.

Ved drift må det føres løpende, automatisk kontroll av verktøyets tilstand, f.eks. ved måling av medgått tid for hver operasjon eller måling av spindeleffekten.

Bruksegenskapene defineres ved spindelhastighet, matingshastighet og motoreffekt. Bruk av styreenheter med elektroniske lagringsmedier (CNC-styring) og servomotorer har muliggjort spindelhastigheter på 20 000 omdreininger per minutt og matehastigheter opp til 15 meter per minutt (m/min) i fresemaskiner for bearbeiding av metalliske materialer, selv under høye krav til bearbeidingsnøyaktighet. Det finnes også maskiner med matehastighet opp mot 40 m/min. Der kravene til nøyaktighet er mindre, f.eks. ved arbeid i trematerialer, er det anvendt matehastigheter opptil 100 m/min.

Bortsett fra oppspenningsmetodene er det i dag liten forskjell i oppbygging av maskiner beregnet på ulike materialer. Bearbeidingshastigheten begrenses av toleransekrav, tregheten i de akselererende og retarderende masser, og styringsystemenes regnehastighet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.