fresemaskin

Arbeidsstykket føres frem mot den roterende fresen som skjærer spon av arbeidsstykket.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Fresemaskin, instrument til fresing i ulike materialer.

Fresemaskiner fremstilles for en rekke formål og kan inndeles i disse tre hovedgruppene:

  1. manuelt styrte fresemaskiner
  2. fresemaskiner med automatisk verktøyveksling
  3. maskineringssentre

Sistnevnte er utstyrt med rikholdige verktøymagasiner og avanserte oppspenningsbord.

Fremgangsmåte

Arbeidsstykket oppspennes på et arbeidsbord som kan stilles i forskjellige akser og vinkler. I de enkleste maskinene er det arbeidsbordet som utfører matingsbevegelsen mot det roterende verktøyet, fresen, mens i mer avanserte maskiner er det verktøyholderen, eventuelt i samspill med arbeidsbordet, som mates.

Ved drift må det føres løpende, automatisk kontroll av verktøyets tilstand, for eksempel ved måling av medgått tid for hver operasjon eller måling av spindeleffekten.

Bruksegenskapene

Bruksegenskapene defineres ved spindelhastighet, matingshastighet og motoreffekt. Bruk av styreenheter med elektroniske lagringsmedier (CNC-styring) og servomotorer har muliggjort spindelhastigheter på 20 000 omdreininger per minutt og matehastigheter opp til 15 meter per minutt (m/min) i fresemaskiner for bearbeiding av metalliske materialer, selv under høye krav til bearbeidingsnøyaktighet. Det finnes også maskiner med matehastighet opp mot 40 m/min. Der kravene til nøyaktighet er mindre, f.eks. ved arbeid i trematerialer, er det anvendt matehastigheter opptil 100 m/min.

Bortsett fra oppspenningsmetodene er det i dag liten forskjell i oppbygging av maskiner beregnet på ulike materialer. Bearbeidingshastigheten begrenses av toleransekrav, tregheten i de akselererende og retarderende masser, og styringsystemenes regnehastighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg