Romfart, eller bemannet romfart, er den delen av romvirksomheten som har med menneskelig nærvær i rommet å gjøre, det vil si planlegging, konstruksjon, bygging, oppskytning, operasjon, gjennomføring.

Definisjon

Bemannet romfart innbefatter aktiviteter med og teknologi knyttet til bemannede romfartøyer, romstasjoner i bane rundt Jorda eller andre himmellegemer som for eksempel Månen, og bemannede rominstallasjoner på andre himmellegemer, som for eksempel Månen eller Mars. Testferder uten mennesker for å forberede bemannede ferder, og teknologidemonstrasjoner eller robotiske ferder for å forberede framtidig bemannet utforskning, er også dekket av begrepet.

Ordet 'bemannet' i «bemannet romfart» kommer fra engelsk «manned spaceflight». Man har gått mer og mer over til å bruke det kjønnsnøytrale «human spaceflight».

I vid betydning og i dagligtale brukes på norsk begrepet romfart hyppig om romvirksomhet generelt, derfor brukes nå som oftest bemannet romfart når det gjelder ferder med mennesker involvert.

Bakgrunn

Utforskning av verdensrommet er drevet av både forskningsmessige og politiske grunner, så vel som nysgjerrighet og utforskertrang. Bemannet utforsking er knyttet både til å løse praktiske problemer underveis på romferder, til det mennesket bringer til den fundamentale forståelsen og oppfattelsen av å være tilstede på fremmede steder og himmellegemer, og til et grunnleggende behov og ønske om at menneskeheten skal ta det neste steget i å utforske verdenen rundt oss.

Historie

Bemannet romfart ble muliggjort av utviklingen av hensiktsmessige raketter tidlig på 1900-tallet, og utviklingen av teknologi som la til rette for å sende levende vesener ut i verdensrommet. Etter andre verdenskrig utviklet det seg et romkappløp mellom stormaktene Sovjetunionen og USA, etter at begge parter hadde uttalt at den første oppskytningen av en satellitt var nært forestående. Sovjetunionen skjøt opp den første satellitten (Sputnik 1, 1957), det første dyret i bane (Laika, 1957) og det første mennesket (Gagarin, 1961) og lå lenge et hestehode foran i romkappløpet. Da satte USA fokus på å sende et menneske til Månen gjennom Apollo-programmet, og lyktes i komme først til Månen i 1967 og gjennomførte deretter ytterligere 5 måneferder.

Russland og USA ble etter hvert samarbeidspartnere, blant annet med Apollo-Sojus-prosjektet (1975) og deretter flere andre prosjekter innenfor bemannet romfart, blant annet den internasjonale romstasjonen ISS fra 1998. ISS er et av de større teknologiske samarbeidsprosjektene noensinne, og er et samarbeid mellom USA, Russland, Canada, Europa og Japan. Europas deltagelse i ISS-samarbeidet er koordinert gjennom den europeiske romorganisasjonen ESA, der Norge deltar. ISS er fortsatt i bruk, kontinuerlig bemannet av syv astronauter.

Nåtid og framtid

De siste årene har det vært en økning av aktiviteter innenfor bemannet romfart, både med aktiviteter hos aktører som SpaceX og Blue Origin, og med USAs nye Artemis-program. Flere store romorganisasjoner har også planer om bemannet utforskning av lav jordbane, Månen, og Mars både i samarbeid og hver for seg.

På mange måter har det blitt et nytt romkappløp innenfor bemannet romfart med denne store økning av aktiviteter. Denne gangen med et mer teknologisk og forskningsmessig tilsnitt og med mange flere parter, der det sist, på 60-tallet, var stormaktsrivalisering mellom to parter, forankret i den kalde krigen. Det nye er at flere kommersielle aktører gjennomfører aktiviteter på egen hånd og er med og driver utviklingen.

De nærmeste årene vil det etter planen bygges en romstasjon i bane rundt Månen (Gateway), sendes sonder til Månen og bygges infrastruktur på Månens overflate, gjennomføres bemannede ferder til Månen og på lengre sikt til Mars, og hentes prøver hjem fra både Månen, Mars og andre himmellegemer.

Eksempler på land som planlegger slike aktiviteter er:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg