Artikkelstart

Romfart, eller bemannet romfart, er den delen av romvirksomheten som har med menneskelig nærvær i rommet å gjøre, det vil si planlegging, konstruksjon, bygging, oppskytning, operasjon og så videre som har med bemannede romferder å gjøre. Romfart innbefatter bemannede romfartøyer, romstasjoner i bane rundt Jorda eller andre himmellegemer som for eksempel Månen, og bemannede rominstallasjoner på andre himmellegemer som for eksempel Månen eller Mars. Testferder uten mennesker for å forberede bemannede ferder, og teknologidemonstrasjoner eller robotiske ferder for å forberede framtidig bemannet utforskning er også dekket av begrepet.

Ordet 'bemannet' i «bemannet romfart» kommer fra engelsk «manned spaceflight». I senere tid har man gått mer og mer over til å bruke det kjønnsnøytrale «human spaceflight», eller i noen tilfeller, «crewed spaceflight», på engelsk.

I vid betydning og i dagligtale brukes begrepet romfart hyppig om romvirksomhet generelt, derfor brukes oftere og oftere bemannet romfart når det gjelder ferder med mennesker involvert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg