vedlikehold

Artikkelstart

Vedlikehold er et fellesbegrep som omfatter en rekke tiltak for å bevare noe og holde det i fungerende og fullverdig tilstand. Vedlikeholdstiltak av forskjellig art er nødvendig i forbindelse med bygninger, bygningsanlegg, bygningsmiljø og andre arkitekturverk.

Løpende vedlikehold

Løpende vedlikehold er langsiktige og planlagte vedlikeholdsoppgaver som har som mål å bevare en bygning eller et bygningsanlegg best mulig og lengst mulig. Det omfatter periodiske vedlikeholdsarbeider som kan planlegges på grunnlag av erfaringsdata, og som skyldes forutsette påkjenninger. Eksempler på dette er malerarbeider, skifting av gulvbelegg og så videre, utskifting av blant annet tekniske komponenter og bygningsdeler som for eksempel VVS-utstyr, vinduer, dører, takbelegg og så videre, dessuten sikringsanlegg som har som mål å forhindre innbrudd og hærverk.

Akutt vedlikehold

Akutt vedlikehold er vedlikeholdsarbeider som skyldes uforutsette påkjenninger som hærverk, innbrudd, storm og uvær, eller at de tekniske konstruksjonene ikke tåler de beregnede eller forutsatte påkjenninger.

Antikvarisk pleie

Bevaring av historiske bygninger eller bygningsmiljø og anlegg er en form for fortidsvern som forutsetter en forsiktig form for vedlikehold eller bygningsvern som også kalles antikvarisk pleie.

I Storbritannia ble det i 1991 vedtatt en lov som påbyr at det til enhver kirke skal være tilknyttet en arkitekt. Denne skal ha oppsyn med kirken, forestå vedlikeholdstiltak, og skal hvert femte år lage rapport om arbeidet. Større kirker eller katedraler skal dessuten ha en arkeolog.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg