sliping

Skjæring av metall med vinkelsliper

Artikkelstart

Sliping, metode for sponskjærende bearbeiding, der det skjærende verktøy er skarpkantede slipekorn av et hardt mineralsk materiale, innstøpt i en bindemasse. Slipekorn og bindemasse utgjør slipeskiven. Slipekornene danner tallrike, uregelmessig formede egger som skjærer små spon av arbeidsstykket når slipeskiven roterer.

Bruksområde

Sliping brukes til bearbeiding av metalliske materialer når kravene til skjærenøyaktighet og overflatefinhet er større enn de som kan oppnås ved standard metoder som dreiing og fresing. Herunder kan også regnes skjerping av skjæreverktøy for metall og tre.

Videre brukes sliping til kapping og grovbearbeiding av herdet stål, stellitt og andre meget harde materialer, som vanlig sponskjæreverktøy ikke biter på.

Framtilling

Slipestoffene er naturlig eller kunstig fremstilt korund som er aluminiumoksid med noen få prosent titanoksid og silisiumkarbid. Et hardere materiale er karborundum med 98 prosent silisiumkabid. Til sliping av meget harde stoffer brukes syntetisk diamant.

Bindestoffet i skivene er av keramisk, mineralsk eller organisk art. Det må være sterkt nok til å motstå sentrifugalkraften når skiven roterer. Videre kreves at art, korning og fordeling av slipestoffet, sammen med bindemidlet i skivene, er tilpasset materialet i arbeidsstykket og øvrige slipebetingelser, slik at slipekornene faller ut av skiven når de er sløvet ned av slitasje og ikke lenger er skjæredyktige.

Slipemaskiner

Slipeskivene drives med pressluft eller elektrisitet, og kan monteres i transportable og håndførte maskiner. Nøyaktig slipearbeid foregår i faste, til vanlig CNC-styrte slipemaskiner, hvor de forskjellige arbeidsoperasjoner er lagt inn i et program som styrer hver enkelt operasjon.

Andre prosesser

Lepping er en finslipeprosess som vanligvis foretas for hånd for å korrigere overflatefeil og bedre pasningen mellom tilstøtende flater. Slipemidlet er her små slipekorn oppslemmet i vann eller olje.

Sliping er også betegnelsen på en prosess for mekanisk fremstilling av tremasse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg