tonesystem

Artikkelstart

Et tonesystem er det ordnede toneforråd som danner grunnlaget for musikken – innen en retning, periode, nasjon eller andre grupperinger.

I den vestlige musikkens tonesystem er oktaven det eneste konstante intervallet, og den lille sekunden er det minste. Den nøyaktige størrelse av sekunden beror, som for de øvrige intervallene, på om den er avledet av kvintrekken og dens transposisjoner (det pythagoreiske tonesystem), av overtonerekken (ren stemming) eller er en følge av oktavens deling i tolv like enheter (temperert stemming). Med et forråd av halvtoneenheter vil man kunne bygge opp forskjellige slags «tonaliteter». Disse bygges enten på et utvalg av de tolv halvtoner (dur, moll, modale tonearter, pentatonikk) eller på samtlige (for eksempel Arnold Schönbergs tolvtonesystem). På 1900-tallet er det gjort forsøk på å utvide det tradisjonelle tonesystem ved å dele det tempererte halvtonetrinn (kvarttoner), og utnytte mikrotoner helt ned til sekstendelstoner av blant annet Ferruccio Busoni, Alois Hába, og Julián Carrillo.

I mange ikke-europeiske tonesystemer opererer man også vanligvis med den rene oktaven, men regner ofte med mindre intervaller enn halvtonen som minste enhet, såkalt mikrotonalitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg