Kvintsirkelen
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Kvintsirkelen er en grafisk fremstilling av det tempererte tolvtonesystemet, der alle tonene er ordnet langs en sirkel slik at avstanden fra grunntonen i én toneart til grunntonen i en annen alltid er en ren kvint.

En kvintsirkel kan sammenlignes med en klokke. Med utgangspunkt i tonen c øverst, «klokken tolv», kommer stigende kvinter mot høyre (med viseren), mens det kommer fallende kvinter mot venstre (mot urviseren). For hver «time» til høyre legges det til ett fast # som fortegn. For hver «time» til venstre legges det til ett fast ♭ som fortegn. Disse stigende og fallende kvintene møtes i et felles punkt rett overfor tonen c, «klokken seks», der de stigende kvintene har fått seks # og de fallende seks ♭'er, med de enharmoniske grunntonene fiss og gess.

På de samme punktene på sirkelen kan også parallelltoneartene avmerkes. For eksempel blir grunntonene til C-dur og a-moll liggende på samme punkt. Dermed kan alle 24 tonearter avleses ved deres grunntoner, eventuelt ved treklanger.

Kvintsirkelen kan også vise slektskapet mellom hovedfunksjonene innenfor dur/moll-tonaliteten. Uansett hvilken tone som velges som tonika, vil dominanten alltid ligge til høyre og subdominanten til venstre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg