Kvintsirkel, grafisk fremstilling av det tempererte tolvtonesystem, der alle toner er ordnet langs en sirkel slik at avstanden fra grunntonen i én toneart til grunntonen i en annen, alltid er en ren kvint.

En kvintsirkel kan sammenlignes med en urskive. Med utgangspunkt i tonen c øverst, "klokken tolv", kommer stigende kvinter mot høyre (med urviseren), mens det kommer fallende kvinter mot venstre (mot urviseren). For hver "time" til høyre legges det til ett fast kryss som fortegn og for hver "time" til venstre legges det til ett fast b. Disse stigende og fallende kvintene møtes i et felles punkt diamentralt overfor tonen c, "klokken seks", der de stigende kvintene har fått seks # og de fallende seks ♭'er, med de enharmoniske grunntonene fiss og gess.

På de samme punktene på sirkelen kan også parallelltoneartene avmerkes; for eksempel blir grunntonene til C-dur og a-moll liggende på samme punkt. Dermed kan alle 24 tonearter avleses ved deres grunntoner, eventuelt ved treklanger.

Kvintsirkelen kan også anskueliggjøre det funksjonelle slektskapet mellom hovedfunksjonene innenfor dur/moll-tonaliteten. Uansett hvilken tone som velges som tonika, vil dominanten alltid ligge til høyre og subdominanten til venstre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.