kvintsirkel

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Kvintsirkelen er en grafisk fremstilling av det tempererte tolvtonesystemet, der alle tonene er ordnet langs en sirkel slik at avstanden fra grunntonen i én toneart til grunntonen i en annen alltid er en ren kvint.

En kvintsirkel kan sammenlignes med en klokke. Med utgangspunkt i tonen c øverst, «klokken tolv», kommer stigende kvinter mot høyre (med viseren), mens det kommer fallende kvinter mot venstre (mot urviseren). For hver «time» til høyre legges det til ett fast # som fortegn. For hver «time» til venstre legges det til ett fast ♭ som fortegn. Disse stigende og fallende kvintene møtes i et felles punkt rett overfor tonen c, «klokken seks», der de stigende kvintene har fått seks # og de fallende seks ♭'er, med de enharmoniske grunntonene fiss og gess.

På de samme punktene på sirkelen kan også parallelltoneartene avmerkes. For eksempel blir grunntonene til C-dur og a-moll liggende på samme punkt. Dermed kan alle 24 tonearter avleses ved deres grunntoner, eventuelt ved treklanger.

Kvintsirkelen kan også vise slektskapet mellom hovedfunksjonene innenfor dur/moll-tonaliteten. Uansett hvilken tone som velges som tonika, vil dominanten alltid ligge til høyre og subdominanten til venstre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg