Raspeball forbindes gjerne med Vestlandet, men den finnes også i andre regioner – ofte under andre navn. I Nord-Norge heter retten gjerne potetklubb eller potetball. Begrepet «klubb og fett» og «kjøtt i påsse» er eksempler på lokale varianter. Fett viser her til stekt flesk med fett. «Påsse» viser til en tradisjon fra Møre og Romsdal der potetdeigen pakkes inn i en pose av lerret eller matpapir før den trekkes i kjøttkraft sammen med andre ingredienser. Blandaball er en variant der fiskefarse inngår i deigen. I tillegg finnes en rekke andre lokale navn og utgaver.
Norge er ikke alene om denne tradisjonsretten, og varianter finnes i en rekke land. Et eksempel fra Tyskland er Kartoffelkloß, og i Litauen regnes raspeballens tvilling, cepelinai, som nasjonalrett. I Sverige finnes også lignende tradisjoner, blant annet kjent som palt.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.