cepelinai

Cepelinai.

Artikkelstart

Cepelinai er en litauisk potetrett som ligner svært på norsk raspeball (klubb, komle). Den er en avlang bolle laget av raspet, rå og kokt, most potet tilsatt mel, salt og vann. Cepelinai regnes som litauernes nasjonalrett. Den er typisk husmannskost, i tråd med de etniske litauernes historiske bakgrunn som fattigbønder under polsk jordeieradel.

Den har ofte en fleskebit i midten, gjerne sammen med litt løk og merian. Tvorog og egg kan også utgjøre fyllet. Cepelinai kokes på svak varme i en halvtime og serveres med bacon, rømme og løk. Den er gjerne forrett, men er også populær som hurtigmat. Retten er nesten identisk med tyskernes Kartoffelkloß og polske pyzy.

Navnet betyr «zeppeliner» og henspiller på likheten i form med de avlange, tyske luftskipene litauerne så passere over seg under første verdenskrig, da området de bebodde lå nær fronten og var besatt av tyske styrker.

Cepelinai het tidligere «didžkukuliai» (didžkukulis i entall), som kan oversettes med storkumle. Enkelte nasjonalt sinnede litauere ønsker å knesette bruken av didžkukuliai som ett av flere tiltak for å rense språket for fremmedelementer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg