Talg er en type fett som blant annet produseres i talgkjertlene på huden hos mennesket.

Talg er fettstoffhuden som i hovedsak produseres av talgkjertler. Mengden av talg på huden varierer betydelig fra hudområde til hudområde og fra individ til individ. Hovedkomponentene i talgen er squalener, det vil si umettet hydrokarbon som utgjør et mellomtrinn i kolesterolsyntesen, forestrede fettsyrer og triglyserider.

Talgen fra talgkjertlene sprer seg utover hudoverflaten og danner en beskyttende film på huden. Hudens overflate tilføres også fettstoffer fra overhudscellene, noe som er en viktig forutsetning for overhudens barrierefunksjon

Hos dyr kan talg være innvollsfett fra drøvtyggere, især storfe og sau. Talg består hovedsakelig av blandede glyserider av stearin-, palmitin- og oljesyre. Oksetalg smelter ved 40–46 °C. Ved å avkjøle smeltet oksetalg langsomt til for eksempel 32–34 °C fås en blanding av faste, høytsmeltende og flytende laveresmeltende glyserider. Sistnevnte, «oleomargarin», kan skilles fra ved pressing og var hovedråstoffet for den første margarin.

Talg var i eldre tid en viktig vare som ble brukt blant annet til produksjon av talglys. Talg brukes i noen grad i næringsmidler, til innblanding i beinmel, og som råstoff til produksjon av såpe med mer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.