Talg, fett, innvollsfett fra drøvtyggere, især storfe og sau. Talg består hovedsakelig av blandede glyserider av stearin-, palmitin- og oljesyre. Oksetalg smelter helt ved 40–46 °C. Ved å avkjøle smeltet oksetalg langsomt til for eksempel 32–34 °C fås en blanding av faste, høytsmeltende og flytende laveresmeltende glyserider. Sistnevnte, «oleomargarin», kan skilles fra ved pressing og var hovedråstoffet for den første margarin.

Talg var i eldre tid en viktig vare som ble brukt blant annet til produksjon av talglys. Talg brukes i noen grad i næringsmidler, til innblanding i beinmel, og som råstoff til produksjon av såpe m.m.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.