Talg, fett, innvollsfett fra drøvtyggere, især storfe og sau. Talg består hovedsakelig av blandede glyserider av stearin-, palmitin- og oljesyre. Oksetalg smelter helt ved 40–46 °C. Ved å avkjøle smeltet oksetalg langsomt til for eksempel 32–34 °C fås en blanding av faste, høytsmeltende og flytende laveresmeltende glyserider. Sistnevnte, «oleomargarin», kan skilles fra ved pressing og var hovedråstoffet for den første margarin.

Talg var i eldre tid en viktig vare som ble brukt blant annet til produksjon av talglys. Talg brukes i noen grad i næringsmidler, til innblanding i beinmel, og som råstoff til produksjon av såpe m.m.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.