rødpanda

Bambus utgjør mesteparten av dietten til rødpandaen.
.
Lisens: CC0
Rødpanda er trelevende. Den lange, tykke halen hjelper den til å holde balansen under klatring og til å holde varmen i redet sitt når den sover.
.

Artikkelstart

Rødpanda er en familie av rovpattedyr som tidligere var utbredt i hele Eurasia. Nå finnes to bestander som er truet med utryddelse på hver sin kant av Tibetplatået.

Faktaboks

Også kjent som
kattebjørn, liten panda
Vitenskapelig navn
Ailurus fulgens
Beskrevet av
F.G.Cuvier, 1825

Beskrivelse

Rødpanda veier 3,7–6,2 kilo og har en kroppslengde på 56–63 centimeter. Halen er 37–47 centimeter lang. Det vil si på størrelse med en stor huskatt. Pelsen er tett og dyprød til kastanjebrun. Halen er buskete og er rustrød med svartbrune ringer. Undersiden og bena er mørkere. Hodet har varierende innslag av hvitt og har rødbrune striper under øynene. Ørene er stående og har hvit pels langs kanten. På snuten er det lange, hvite værhår.

Falsk tommel som panda

Rødpandaen har som panda en såkalt pseudotommel som er en utvekst på håndleddet som fungerer til å gripe med. Denne er en tilpasning til å klatre i trær, ikke til å holde bambus som hos pandabjørnen. Likheten er altså oppstått helt uavhengig som resultat av konvergent evolusjon.

Levevis

Rødpandaen finnes i fjellområder 2200–4800 meter over havet i fuktige skoger med underskog av bambus. Den lever hovedsakelig av bambusskudd, men kan også spise røtter, bær, frukt, lav, fugleegg og insekter. Arten er trelevende og sover i reder. Den er mest aktiv på natten og i grålysningen. Den lange pelskledde halen er viktig for å holde balansen under klatring. Når de sover har de den kveilet rundt seg for å holde varmen. I likhet med bjørner går de med hele fotflaten i bakken (sålegjengere).

Lite kontakt mellom voksne dyr

Utenom parringstiden på senhøsten har voksne rødpandaer lite kontakt med hverandre. De er territorielle og markerer leveområdene sine med lukt. Rødpandaen blir kjønnsmoden når den er halvannet år, og hunnene får én til to unger på sommeren. Gjennomsnittlig levealder er omtrent ti år. Dødeligheten er høy for unge dyr. Snøleopard er det rovdyret som tar flest rødpandaer.

Utbredelse

Utbredelse av rødpanda (Ailurus fulgens). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av rødpanda

Rødpanda finnes i Bhutan i Himalaya, India, Myanmar, Nepal og i det sørvestlige Kina. Utbredelsesområdet ligger på den østligste og vestligste kanten av Tibetplatået og deles av elven Yarlung Zangpo og juvet den har gravd ut. Dette er en geografisk barriere som forhindrer kontakt mellom de to rødpandabestandene.

Egen pattedyrfamilie

Det har vært stor uenighet om den taksonomiske tilhørigheten til rødpandaer og om plasseringen i orden rovpattedyr (Carnivora). Tidligere var de på grunn av anatomiske likheter klassifisert som del av vaskebjørnfamilien. De ble så flyttet til bjørnefamilien før de fikk sin en egen familie, Ailuridae. Det finnes to underarter i Himalaya (A. f. fulgens) og Kina (A. f. styani). Den kinesiske varianten er atskillig større, har rødere pels og mer tydelige haleringer. Genetiske analyser har vist at det er så store forskjeller mellom de to bestandene at de bør regnes som ulike arter.

Status og trusler

Rødpanda regnes som sterkt truet av den internasjonale naturvernunionen (IUCN) og bestandene er i nedgang.

Avskoging og at bambus forsvinner er den største trusselen. Habitatødeleggelse som skyldes skogbranner, naturkatastrofer og ekstremvær er også et stort problem fordi rødpandaen mister steder å bygge redene sine. Dette øker i omfang med de pågående klimaendringene. Rødpandaen blir også fordrevet av mennesker som inntar leveområdene, blant annet gjetere med hunder. Rødpanda er svært mottagelige for smitte med valpesyke fra hunder, en virussykdom som er dødelig for dem. I tillegg er ulovlig handel og jakt økende trusler. Det er etterspørsel fra Kina både etter kjøttet, pelsen og levende dyr til kjæledyrmarkedet. Bestanden i Myanmar er spesielt utsatt for ulovlig jakt og fangst.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

rødpanda
Ailurus fulgens
GBIF-ID
5219446

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg