Valpesyke er en akutt og meget smittsom virussykdom som angriper hund og andre arter av hundefamilien, blant annet rev, men ikke katt eller andre arter av kattefamilien. Den forekommer hyppigst hos unge valper etter avvenningen. Men en hund kan få valpesyke uansett alder, hvis den ikke er immun. Valpesyke forekommer bare sporadisk i Norge.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk: Canine distemper, latin: febris catarrhalis et nervosa canum

Symptomer

Symptomene begynner en ukes tid etter infeksjon med nedsatt matlyst og vitalitet, feber og flod fra øyne og nese. Uten behandling vil hunden i løpet av en ukes tid begynne å hoste og få diaré som følge av betennelse i lunger og tarm, ofte med dødelig utgang på grunn av lungebetennelse.

Behandling

Tidlig behandling kan redde mange dyr, og med overstått sykdom følger immunitet mot ny infeksjon. Vaksinasjon gir immunitet og foretas etter cirka tre måneders alder og bør gjentas med høyst et par års mellomrom, men bare hvis dyret på disse tidspunkter ikke utsettes for naturlig smitte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg