Konvergent evolusjon er en uavhengig utvikling av like fenotypiske trekk i organismer som nedstammer fra forskjellige forfedre. Ved konvergent evolusjon skyldes likheten i fenotypiske trekk altså ikke at organismene nedstammer fra en stamform som hadde dette trekket, men at trekket har blitt utviklet via naturlig utvalg i hver av organismene uavhengig av hverandre.

Konvergent evolusjon finne ofte sted hos organismer som lever i samme type miljø eller som utnytter liknende ressurser. Det finnes tallrike eksempler på konvergent evolusjon i naturen.

Konvergente fenotypiske trekk kan være morfologiske trekk, men også ulike typer av atferd.

Flygevinger hos fugler og flaggermus er et eksempel på et trekk som viser konvergent evolusjon. Fugler og flaggermus har begge omgjort forlemmene til flygevinger, men felles stamform for disse to dyregruppene hadde ikke flygevinger. Fugler og flaggermus har derfor utviklet flygevinger uavhengig av hverandre.

Tilnærmet torpedoformet kropp har utviklet seg uavhengig flere ganger hos organismegrupper som lever hele eller store deler av livet i vann. Eksempler er haierfiskeøgler, pingviner og hvaler.  

Konvergent evolusjon er ofte resultatet når naturlig utvalg tilpasser ulike organismer til det samme miljøet. Et eksempel er akvatiske dyr som trenger å være raske svømmere, enten det er for å skaffe seg mat eller for selv å unngå å bli mat.

Tilfeldig oppståtte mutasjoner fører i hver generasjon til at kroppsformen varierer hos slike akvatiske organismer. Denne variasjonen har naturlig utvalg virket på i tusenvis av generasjoner og valgt ut de kroppsformene som maksimerer overlevelse og reproduksjon (fitness).

Resultatet av denne evolusjonen over mange generasjoner er at en rekke forskjellige organismegrupper, som for eksempel haier (bruskfisk), delfiner (pattedyr) og mange beinfisk, har endt opp mer eller mindre med den samme kroppsfasongen; en strømlinjeformet og torpedoliknende kropp, som gjør at de kan bevege seg raskt i vannet på en energimessig gunstig måte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.