vaskebjørn

Vaskebjørn Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Vaskebjørn

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Vaskebjørn

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Vaskebjørn, også kalt raccoon, Procyon lotor, er en rovdyrart i halvbjørnfamilien.

Pelsen er grågul med svartaktig anstrøk. Halen har som regel fem svarte og brune ringer. Den har en svart ansiktsmaske, markert med et grått felt over og under masken («bandittmaske»). Ørene er korte og avrundede. Kroppslengden er rundt 55 cm, halen opp mot 30 cm. Vaskebjørnen har i de nordlige delene av utbredelsesområdet vintersøvn av samme type som bjørnen: kroppstemperaturen synker bare ubetydelig. Arten forekommer i en stor variasjon av biotoper, men særlig i fuktige skogstrakter. Den er utbredt i Mellom- og Nord-Amerika til et stykke inn i det sørlige Canada. Den er innført flere steder i Europa og Asia. Kjøttet er velsmakende, og skinnet leverer et utmerket pelsverk. Se også vaskebjørner.

Skinnet av den nordamerikanske vaskebjørnen har alltid hatt en allsidig anvendelse. Hårlaget er fyldig og sterkt, underpelsen er god og forholdsvis tett, dekkhårene kraftige. Fargen er gråbrun, ofte med en noe gullig undertone. Underpelsen er mer grålig, dekkhårene har sølvglinsende tupper. Halen er forholdsvis lang, busket og med karakteristiske brunsvarte ringer.

Skinnet benyttes gjerne naturelt, men ofte også lett tonet i fargen. Det er holdbart og velegnet til pelsverk. I Nord-Amerika kalte man de noe grove mannfolkpelser laget av hele vaskebjørnskinn for cooncoats, en betegnelse som skandinaviske innvandrere også tok opp, men de brukte også betegnelsen sjubbskinnpels. Se også pelsverk.

Kommentarer (2)

skrev Yngve Gauslå

Artikkel vaskebjørn.Artikkelen er meget knapp og inneholder lite informasjon om dyrets fysiologi og ikke et ord om hva den lever av. Er den kjøttetende eller altetende?

skrev Kjell-Olav Hovde

Hei Yngve. De spiser både dyr og planter. Mangler foreløpig fagansvarlig for halvbjørner, men håper vi finner fram til en god forsker og formidler om ikke så lenge. Hilsen Kjell-Olav i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg