Vaskebjørn

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Vaskebjørn

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
utbredelse av vaskebjørn
Utbredelse av vaskebjørn (Procyon lotor). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av vaskebjørn

Vaskebjørn, også kalt raccoon, Procyon lotor, er en rovdyrart i halvbjørnfamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Procyon lotor
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Fremmedartstatus i Norge
SE – Svært høy risiko
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Pelsen er grågul med svartaktig anstrøk. Halen har som regel fem svarte og brune ringer. Den har en svart ansiktsmaske, markert med et grått felt over og under masken («bandittmaske»). Ørene er korte og avrundede. Kroppslengden er rundt 55 cm, halen opp mot 30 cm. Vaskebjørnen har i de nordlige delene av utbredelsesområdet vintersøvn av samme type som bjørnen: kroppstemperaturen synker bare ubetydelig. Arten forekommer i en stor variasjon av biotoper, men særlig i fuktige skogstrakter. Den er utbredt i Mellom- og Nord-Amerika til et stykke inn i det sørlige Canada. Den er innført flere steder i Europa og Asia. Kjøttet er velsmakende, og skinnet leverer et utmerket pelsverk. Se også vaskebjørner.

Skinnet av den nordamerikanske vaskebjørnen har alltid hatt en allsidig anvendelse. Hårlaget er fyldig og sterkt, underpelsen er god og forholdsvis tett, dekkhårene kraftige. Fargen er gråbrun, ofte med en noe gullig undertone. Underpelsen er mer grålig, dekkhårene har sølvglinsende tupper. Halen er forholdsvis lang, busket og med karakteristiske brunsvarte ringer.

Skinnet benyttes gjerne naturelt, men ofte også lett tonet i fargen. Det er holdbart og velegnet til pelsverk. I Nord-Amerika kalte man de noe grove mannfolkpelser laget av hele vaskebjørnskinn for cooncoats, en betegnelse som skandinaviske innvandrere også tok opp, men de brukte også betegnelsen sjubbskinnpels. Se også pelsverk.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

vaskebjørn
Procyon lotor
Artsdatabanken-ID
48092
GBIF-ID
5218786

Kommentarer (2)

skrev Yngve Gauslå

Artikkel vaskebjørn.Artikkelen er meget knapp og inneholder lite informasjon om dyrets fysiologi og ikke et ord om hva den lever av. Er den kjøttetende eller altetende?

skrev Kjell-Olav Hovde

Hei Yngve. De spiser både dyr og planter. Mangler foreløpig fagansvarlig for halvbjørner, men håper vi finner fram til en god forsker og formidler om ikke så lenge. Hilsen Kjell-Olav i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg