Grønn hverdag

Artikkelstart

Grønn hverdag var et norsk miljønettverk med formål å gjøre det enklere for folk å ta miljøvennlige valg i dagliglivet. Nettverket var en fortsettelse av Miljøheimevernet, som skiftet navn til Grønn hverdag i 2003. Grønn hverdag gikk konkurs vinteren 2013/2014. Norges Naturvernforbund og Framtiden i våre hender kjøpte konkursboet og viderefører arbeidet blant annet via nettsider med løpende oppdaterte miljøtips.

Faktaboks

Også kjent som

Miljøheimevernet (fram til 2003)

Forløperen til Grønn hverdag, Miljøheimevernet, ble stiftet i 1991 på initiativ fra Norges Naturvernforbund, og styrt av et råd med representanter fra en rekke norske organisasjoner. Denne modellen ble videreført av Grønn hverdag, som var styrt av 14 frivillige organisasjoner.

Virksomhet

Miljøheimevernet/Grønn hverdag var et nettverk startet for å bevisstgjøre folk om hvordan bidra til en mer bærekraftig utvikling, og engasjere folk i praktisk miljøarbeid. I dette arbeidet satset Grønn hverdag på informasjonsspredning med praktiske råd til hvordan gjøre miljøvennlige valg i hverdagen. Grønn hverdag utvidet etter hvert arbeidet til også å hjelpe organisasjoner, kommuner og bedrifter til å velge miljøvennlig.

Rådsorganisasjoner

14 frivillige organisasjoner utgjorde rådet i Grønn hverdag og var virksomhetens øverste myndighet. Rådsorganisasjonene bidro til dugnaden med å engasjere sine medlemmer i praktisk miljøarbeid. Grønn Hverdags rådsorganisasjoner var: Den Norske Turistforening, Den norske kirke (Kirkerådet), Det norske hageselskap, Foreningen Norden, Framtiden i våre hender, Norges Bygdekvinnelag, Norges Bygdeungdomslag, Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité, Norges Kvinne- og Familieforbund, Norges Naturvernforbund, Norges speiderforbund, Norges Velforbund, Norske Boligbyggelags Landsforbund, Norske Kvinners Sanitetsforening og OIKOS – Økologisk Landslag.

Økonomi

På sitt mest aktive hadde Grønn hverdag rundt ti medarbeidere spredt rundt om i norske byer, i tillegg til hovedkontoret i Oslo, og nettverket hadde over 100 000 individuelle deltakere. Miljøheimevernet/Grønn hverdags virksomhet ble i vesentlig grad finansiert gjennom bevilgninger over Miljøverndepartementets budsjett. I tillegg kom prosjektinntekter fra enkelte kommuner, organisasjoner, institusjoner og bedrifter. Da bevilgningene fra Miljøverndepartementet ble redusert, gikk Grønn hverdag konkurs i 2013/2014.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg