Eksempel på matmerking
Eksempel på matmerking
Av .

Matmerking er det å merke næringsmidler med ingredienser og annen informasjon som kan være viktig for forbrukeren. I Norge er det Mattilsynet som skal kontrollere at regelverket blir fulgt, og veilede produsenter om hvordan maten skal merkes.

Merkingen skal alltid inneholde en ingrediensliste som omfatter alle råvarer og hjelpestoffer som er brukt i produksjonen, inkludert tilsetningsstoffer. Unntatt fra dette er de fleste aromastoffer, stoffer som kan gi matvaren ekstra smak. Stoffer som kan gi allergisk reaksjon skal merkes særlig tydelig. Det skal også angis holdbarhet, nettoinnhold og produsent eller distributør, og opplysningene skal gis på helt bestemte måter for ikke å forvirre forbrukeren.

Matmerking reguleres av matinformasjonsforskriften (Forskrift om matinformasjon til forbrukerne, 2014). Alle opplysninger som gis om et næringsmiddel, som blir angitt på emballasje eller etiketter og som henviser til næringsmiddelet, defineres som merking og må følge forskriften. Forskriften begrenser blant annet påstander om eventuelle helsemessige effekter av produktet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg