Symplast er det levende innholdet i en plantes celler og forbindelsene mellom cellene sett under ett. Stofftransporten mellom levende celler går oftest gjennom symplasten, for eksempel transporten av sukker (sukrose) gjennom silrør.

Faktaboks

Etymologi
av sym-, ‘sammen, med’ og protoplast

«Symplast» er en motsats til begrepet «apoplast», som brukes om hulrommene, celleveggene og cellene uten levende innhold i en plante sett under ett.

Det levende innholdet innenfor celleveggen i en plantecelle kalles protoplasten. Protoplasten består av cytoplasma med organeller og cellens kjerne. Protoplastene i en plante står i forbindelse med hverandre ved hjelp av fine tråder kalt plasmodesmer, som går gjennom celleveggene. Symplasten er altså et sammenhengende nettverk som består av alle protoplastene og plasmodesmene i en plante.

Begrepene apoplast og symplast er viktige i forbindelse med vann- og stofftransport i planter. Vann og stoffene som er løst i det kan nemlig bevege seg gjennom apoplasten eller symplasten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg