norsk fotball

Flesteparten av de som spiller fotball i Norge er barn. For mange unge fotballspillere er Norway Cup årets fotballbegivenhet. Turneringen startet i 1972 og arrangeres Oslo i begynnelsen av august. Bergen Nord/Hovding-spiller Rikke Nygard vises her i aksjon mot Skedsmo under Norway Cup på Ekebergsletta i 2014.
/NTB Scanpix.
Fotball

Høydepunktet i den norske fotballsesongen er cupfinalen på Ullevaal stadion om høsten. Her sees et fullsatt Ullevaal under cupfinalen mellom Lyn og Brann 2004. Branns Bengt Sæternes header inn 3–1-målet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Grane/Nordstrand
Gran/Nordstrand laget som ble NFFs første offisielle Norgesmester i stiftelsesåret 1902 - her fotografert i Skien 2.september 1900. Bak f.v. Iver Nilsen, Olaf Olsen, Emil Wettergren, Einar Bye, B.Eriksen, Th.Dürendahl og I.Lothe. I midten f.v. Sverre Strand, W.Wettergren og I.Fjeldstad. Foran Carl Hansen og Nils Thomassen.
Av /NTB Scanpix.
Jostein Flo
Jostein Flo var sentral på det norske herrelandslaget i fotball under storhetstiden på 1990-tallet, særlig som mottaker av den berømte «Flo-pasningen», som landslagstrener Egil Olsen blant annet baserte sin effektive gjennombruddsstil på. Her er Flo i aksjon under VM-kvalifiseringskampen mot Sveits på Ullevaal Stadion 10. september 1997, der Norge vant 5–0.
Av /NTB Scanpix.
23. juni 1998 regnes som en merkedag i norsk fotball. Det var den dagen Norge slo det legendariske landslaget til Brasil 2–1 i gruppespillet i VM og gikk videre til åttedelsfinale. Her er daværende landslagssjef Egil Olsen foran den 22 mann store VM-troppen.
Bak fra venstre: Kjetil Rekdal, Stig Inge Bjørnebye, Gunnar Halle, Egil Østenstad, Ståle Solbakken, Henning Berg, Håvard Flo og Erik «Myggen» Mykland. I midten fra venstre: assistentrener Bjørn Hansen, Tore André Flo, Jostein Flo, Ronny Johnsen, Dan Eggen, Vidar Riseth, Erik Hoftun. Foran fra venstre: Ole Gunnar Solskjær, Øyvind Leonhardsen, Espen Baardsen, Frode Grodås, Thomas Myhre, Roar Strand, Vegard Heggem og Jahn Ivar «Mini» Jakobsen.
/NTB Scanpix.
Fotball (Norsk fotball) (norsk bronselag OL -36)

Norges berømte bronselag som under OL i Berlin 1936 slo Tyrkia 4–0, Tyskland 2–0 i kvartfinalen, tapte 1–2 for Italia i semifinalen og beseiret Polen 3–2 i bronsefinalen. Foran fra venstre: Nils Eriksen, Henry «Tippen» Johansen, Øyvind Holmsen. Bak fra venstre: Arne Brustad, Magnar Isaksen, Reidar Kvammen, Frithjof Ulleberg, Rolf Holmberg, Alf Martinsen, Odd Frantzen og kaptein Jørgen Juve.

Artikkelstart

I Norge drives fotball både som bredde- og eliteidrett og inndeles i klasser for gutter/menn og jenter/kvinner. Fotball er den største idretten i antall utøvere, mest populære i antall tilskuere og den som får størst publisitet i norske medier.

Norge har sammen med Sverige og Danmark vært et foregangsland for kvinnefotball, og det er også kvinnelandslaget som har høstet de største triumfene internasjonalt med VM-gull i 1995, OL-gull i 2000 samt EM-gull i 1987 og 1993. Det norske herrelandslaget vant bronse under OL i Berlin i 1936, har deltatt i tre VM, i 1938, 1994 og 1998 samt ett EM, i 2000, og nådde under Egil Olsens ledelse andreplass på FIFA-rankingen. Den største enkeltprestasjonen var Norges 2–1-seier over Brasil i VM i 1998. Da hadde ikke Brasil tapt en eneste kamp i VM-gruppespillet siden 1966.

Rosenborg har vært det dominerende klubblaget for herrer med 11 cup- og 26 seriemesterskap. Klubben har deltatt i den europeiske Mesterligaen ni ganger, og i 1996 tok laget seg til kvartfinale.

Bakgrunn

Fotballspillet kom til Norge fra Storbritannia, og den første norske fotballklubben, Christiania Footballclub, ble stiftet i 1885 av de to nordmennene Johan Emil Salvesen og John George Dahll etter at de vendte hjem fra studieopphold i Skottland og England. Året etter ble den første kampen spilt. Det var avtalt at Christiania Footballclub skulle møte et lag fra to engelske krigsskip, og 2000 tilskuere var møtt fram for å se kampen. Men da kong Oscar 2 helt uanmeldt besøkte et av skipene, fikk bare fire engelskmenn permisjon. Disse fire samt sju nordmenn utgjorde det røde laget, mens Christiania Footballclub i blått stilte med sitt faste mannskap og vant 3–0.

Også i Trondheim var det fra slutten av 1880-årene årlige kamper mellom lag fra den tekniske skolen og gymnasiastene. Ifølge 50-årsjubileumsboken til Trondheims eldste, eksisterende fotballag, Kvik, stiftet i 1900, var sporten til dels forhatt og av motstandere kalt «den runde pest». En avis skrev at fotballspillere i uniform var en «umoralsk opvisning af halv-nøgne mandfolk». En dame som overvar en slik umoralsk opp­visning «ville for evig bli stillet og regnet blandt gadens løse fugler», mente avisen.

Norges Fotballforbund dannes

Norges Fotballforbund (NFF) ble dannet i 1902 under navnet Norsk Fodboldforbund. Samme år introduserte forbundet Norgesmesterskapet i fotball – en utslagsturnering (cupmesterskap) hvor vinneren tildeles Kongepokalen. Finalen for herrer spilles i dag på Ullevaal stadion i Oslo, overføres direkte på tv og er en stor folkefest særlig for de deltagende lags tilhengere.

Norges herrelandslag

NFF ble medlem av FIFA i 1908 og spilte samme år sin første landskamp: i Göteborg ble det 3–11-tap for Sverige, for øvrig etter at kampen ble utsatt i noen minutter, fordi den norske målvakten kom ut på banen med samme drakt som utespillerne. De første årene med internasjonal fotball brakte lite heder til det norske landslaget. Først i 1913 unngikk Norge sitt første tap, da laget spilte uavgjort 1–1 mot Russland i Moskva, men det skulle gå hele fem år til før den første seieren. I 1918 løsnet det imidlertid, og Norge vant to seire på rad ved å slå erkerivalene Danmark 3–1 og Sverige 2–1 på hjemmearenaen Gamle Frogner stadion, der for øvrig de første norske cupfinalene ble spilt.

Før norsk fotball begynte å hevde seg internasjonalt, var det langt mellom høydepunktene, men ett resultat vekket oppsikt: Under OL i 1920 i Antwerpen slo Norge England 3–1 i første kamp, men ble senere slått ut etter tap mot Tsjekkoslovakia og Italia.

Det var først i årene mellom 1929 og 1938 at Norge virkelig hevdet seg internasjonalt. I 1932 ble det seier i det nordiske mesterskapet etter en fireårsserie, og i 1936 vant Norge bronse i OL i Berlin. På vei til bronsefinalen slo laget ut vertene Tyskland 2–0, og i bronsefinalen ble Polen slått 3–2. Norges forward, Arne Brustad, ble kåret til turneringens beste spiller, blant annet etter å ha scoret alle Norges tre mål i bronsefinalen. I 1938 deltok Norge i VM for første gang, men tapte 1–2 for Italia etter ekstraomganger, etter at Norge i ordinær tid ble fradømt et mål, som dommeren urettmessig blåste av som offside.

Det norske seriesystemet

I 1937 ble endelig et nasjonalt, norsk seriesystem innført – Norgesserien, men lag fra Sogn og Fjordane samt de tre nordligste fylkene var utelatt, angivelig grunnet for store kostnader til reise. Fredrikstad vant serien de to første sesongene. På grunn av andre verdenskrig ble all offisiell fotball i Norge avlyst, grunnet idrettsboikotten mot de tyske okkupantene, men Norgesserien ble gjenopptatt i 1947. Året etter ble serien erstattet med Hovedserien, som var delt i to avdelinger med åtte lag i hver, der vinneren av serien ble kåret etter kamp mellom de to avdelingsvinnerne. Dette systemet varte til 1963, men fortsatt med utelatelse av nordnorske lag.

Etter 1963 er seriene blitt avviklet i kalenderåret, mot tidligere høst og vår. Samtidig ble de to avdelingene slått sammen til én i den nye 1. divisjon (ti lag). I 1972 ble de ti til tolv, og Mjølner fra Narvik deltok i eliteserien som det første nordnorske laget i den øverste divisjonen. I 1995 ble toppserien – som nå kalles eliteserien – utvidet til 14 lag. Fra 1997 er det også bare én avdeling i 1. divisjon (tidligere 2. divisjon). Fra og med 2009-sesongen er eliteserien utvidet til 16 lag.

Rosenborg seriemester 2018

Spillerne på Rosenborg feirer seriegullet i 2018. Rosenborg har flest seriegull i av alle lag i Norge.

Av /NTB Scanpix.

Norske lag i Europa

Internasjonalt har norske klubblag hatt beskjeden suksess. Lyn nådde kvartfinalen i Europacupen for cupvinnere i 1968–1969, mens Rosenborg etablerte seg på et høyt europeisk nivå i 1990-årene og deltok flere ganger i Mesterligaen (tidligere kalt Serievinnercupen), der laget nådde kvartfinalen i 1996, etter blant annet å ha slått storlaget Milan 2–1 på deres hjemmebane.

Herrelandslaget i nyere tid

Etter krigen var det lenge magre år for norsk landslagsfotball med noen hederlige unntak som 4–3-seieren over Skottland i Bergen i 1963, 3–0-seieren over Jugoslavia på Ullevaal i 1965, 1–0-seieren over Frankrike borte i 1968 og 2–1-seieren over England i 1981.

Det norske herrelandslagets største prestasjon etter 1945 var å kvalifisere seg til VM i USA i 1994 og VM i Frankrike i 1998, begge ganger under ledelse av Egil Olsen. Norge ble utslått i gruppespillet i 1994, men i 1998 gikk Norge videre fra gruppespillet etter uavgjort mot Marokko og Skottland og 2–1-seier over Brasil. Norge ble deretter slått ut i mellomspillet (åttedelsfinale) av Italia (0–1). I 2000 kvalifiserte laget seg for første gang til EM, der det ble slått ut i gruppespillet.

Norsk kvinnefotball i verdenstoppen

fotball

Det norske kvinnelandslaget har hatt stor internasjonal suksess. Høydepunktet var gullmedaljen i de olympiske leker i Sydney, Australia 2000. Dagny Mellgren scoret vinnermålet, og de norske fotballjentene slo USA 3–2 i finalen etter såkalt «golden goal» (første mål vinner i ekstraomgangene). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

Av /NTB Scanpix ※.

I Norge har imidlertid kvinnefotballen hatt betydelig suksess, og blant annet har landslaget kvalifisert seg for alle VM som er blitt arrangert. Det første norgesmesterskapet ble avviklet i 1978, og det første nasjonale seriespillet kom i gang i 1983, med en egen landsdekkende 1. divisjon fra 1987.

Det norske kvinnelandslaget var frem til årtusenskiftet et av verdens beste. Norges landslag ble olympiske mestere i 2000 og vant OL-bronse i 1996. Norge vant VM i 1995 etter 2–0-seier over Tyskland i finalen. Norge vant også EM for kvinner i 1987 og 1993 samt det uoffisielle VM i 1988 og tok sølvmedalje i EM i 1989 og 1991.

De beste resultatene i EM etter 2000, er sølvmedaljer i 2005 og 2013. Norge har for øvrig deltatt i 11 av 12 kvinne-EM. De gikk bare glipp av det første i 1984, slått ut av Sverige i kvalifiseringen, der bare fire nasjoner gikk til slutturneringen og Sverige til slutt vant.

I VM er Norges beste prestasjon etter 2000 en fjerdeplass i 2007.

Etter 2000 har Norge bare kvalifisert seg til ett OL, i 2008 i Beijing, der laget ble slått ut i kvartfinalen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg