Kongepokal

Kongepokal. Pokalen til venstre ble satt opp av kong Haakon 7, den i midten av kong Olav 5 og den til høyre av kong Harald 5.

Av /NTB Scanpix ※.

Kongepokal er en vinnerpokal satt opp av Kongen i større konkurranser. Den har det offisielle navnet Hans Majestet Kongens Pokal og tildeles vanligvis i et norsk senior-NM i en idrett organisert i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF). I tillegg settes kongepokalen opp i utvalgte konkurranser organisert utenfor NIF, tradisjonelt blant annet Det Norske Travselskap og Det frivillige Skyttervesen (skytterkongen/dronningen). Det deles også ut kongepokal i andre typer konkurranser innenfor mange ulike områder, blant annet folkemusikk, korps, hundestevner, sjakk og kokkekunst.

Historikk og regler

De første kongepokalene ble trolig satt opp i travsport, turn og skytesport i 1870-årene. I skiidrett ble den første pokalen satt opp av kong Oscar 2 i Husebyrennet i 1879. I 1902 fikk friidrett og fotball sine første kongepokaler. Fra 1906 satte kong Haakon 7 opp pokaler, fra 1957 kong Olav 5 og fra 1991 kong Harald 5. I starten var «Kongens premie» et sølvkrus, etter hvert en mindre pokal. Pokalen har hatt omtrent det utseende som deles ut i idretten i dag siden kong Olav 5 tok over tronen i 1957.

Forutsatt tilstrekkelig høyt sportslig nivå i kvantitet og kvalitet, tildeler Idrettsstyret i NIF alle særforbund inntil to kongepokaler, én for menn og én for kvinner. Disse skal være høyest rangerte premie i senior-NM. Det kreves minst 15 deltagere i individuelle mesterskap og 8 i lagidretter for at pokalen skal kunne deles ut. Enkelte forbund som arrangerer ulike grener kan søke om flere pokaler, blant annet får Norges Skiforbund årlig flere pokaler. I tillegg deles det alltid ut en kongepokal til vinneren av kombinert renn i Holmenkollrennene. Pokalene til idrettskonkurranser bekostes av Kongen og NIF i fellesskap. Idrettstyret i NIF har utarbeidet nærmere detaljerte retningslinjer som skal gjelde ved utdeling av pokalen.

Kongepokalen som deles ut i idretter organisert av NIF er 21 cm høy og veier rundt 330 gram. I lagidretter blir det delt ut mindre pokaler til hver enkelt utøver på vinnerlaget. I konkurranser utenfor idretten har pokalen ofte en annen utforming.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Opstad, Lauritz, Premier og pokaler, Oslo 1994
  • Norges idrettsforbund, Kongepokaler, Oslo 1995

Kommentarer (4)

skrev Jens Eirik Brose

Hei. Er ikke sikker på om du får åpnet lenken til bildet nedenfor, men jeg prøver. Det er bildet av en kongepokal gitt av Oscar 2 i 1894. I seiling. Den er helt ulik det man tenker om en kongepokal. Helt sikkert den fineste pokal jeg har sett bilder av, og tviler på at det kan være flere ann en håndfull av dem. Hvis du ikke får åpnet bildet, kan jeg gjerne sende bildet til en annen adresse. Mvh. Jens Eirik Brose https://lh3.googleusercontent.com/Y7qwLcBdb7Q6TEU0ILDdSkJmYQ90rUH-zJ2S1iqTMP3_ELNMEuvgqe15hlBl0TWtfvsJcJIvRoTY4Gpo3Cl1d_sV-5WGm0o660BCYp3_DDIh5GZdtSSegz3lweMLTWHFixomeblhT6ZEJTNi6kFFWheBWZiEZ9u7ukkxKsh7MpEEi9mq6q2meQotYtL1wEhBJ_N1NXYAJ_l2Kx_iLLoC7k0OC-9jBN_SF4dSDd-ek8265KXvqJ9tKOX5wf8TT8YTgc0JWea6qRTtkU2oyjnNPNyU4n_qXXLQLpk2e3giry7qXVjuv93VTVbfpCTDdr2jpwTtqRBZLCtA1fdnqltnYjNornYUV2ZHI1LsfSg_dJWM991PKo-jBqFxkyeWxPaHtxfT0so9g1VYIs-x5gH4cQxOuSvvZngZbyX8sN6sw0s-E1wqza9mp2On5cAnndL0zDPHnBo3g74HU3gC_GcdgwEYOt5qSG9HrGbI0vQoevpInEOWpBGI3c21ZiHmwn8Py-77oj3LFcBZhBKFQyHYupLVPqvVEMahSQoF8sWluYEOhGEGB6T7W7xtrex74iT8N6Iz3vJKyfAvptlvo9QjVprquG1zL2jJas3aTvzibQ=w445-h791-no

svarte Mari Paus

Hei Jens, takk for kommentar! Lenken virker ikke. Jeg anbefaler at du sender en privat melding til fagansvarlig. Det kan du gjøre ved å klikke på navnet. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

skrev Erik Hagtun

Denne artikkelen bør oppdateres da kongepokal også utdeles utenfor idretten. Den pokal som deles ut av Norges musikkorps forbund har også en annen utforming enn den sylindriske versjonen. SNL bør ha en mer utvidet artikkel der alle utforminger og de forskjellige områder der tildeling skjer listes opp. Legger ved foto av NMFs plakett og pokal vunnet 2019 av Musikkforeningen Nidarholm, Trondheim.

svarte Mari Paus

Hei, Erik! Takk for innspillet. Jeg tror du har rett i at artikkelen bør ha en mer generell definisjon. Vi setter en fagansvarlig på saken. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg