Arne Brustad

Faktaboks

Arne Brustad
«Obersten» og «Nordens italiener»
Født
14. april 1912, Oslo
Død
22. august 1987
Arne Brustad
Av /SCANPIX.

Artikkelstart

Arne Brustad, populært kalt «Obersten» og «Nordens italiener», er en tidligere norsk fotballspiller som spilte ytre venstre. I bronsefinalen under OL i Berlin i 1936 scoret han alle de tre målene for «bronselaget», da Polen ble slått 3–2.

Fakta

  • Antall landskamper: 33 (1935–1946)
  • Antall mål: 17
  • Klubb: Lyn
  • Ungdomsklubb: Ullevål IL
  • Høydepunkt: OL-bronse i 1936

Spillestil

Som spiller var Brustad kjent for sin energiske, hissige og uberegnelige spillestil. Han var lynrask og driblesterk i tillegg til å inneha en sterk vinnervilje, noe som ga seg utslag i at han kunne virke småsint og unorsk ute på banen, derav også kallenavnet «Nordens italiener».

Meritter på landslaget

Brustad vant OL-bronse med bronselaget i Berlin i 1936, der han scoret alle de tre norske målene i bronsefinalen i 3–2-seieren over Polen. Han var også nest sist på begge scoringene i kampen mot Tyskland, der Norge, med Adolf Hitler på tribunen, overraskende vant 2–0. I tillegg scoret Brustad utligningsmålet til 1–1 i VM-kampen mot Italia i 1938, og fem minutter før slutt satte han inn ett mål til, et mål som meget tvilsomt ble annullert for offside. I ekstraomgangene scoret Italia én gang og vant 2–1. Som følge av innsatsen i kampen mot Italia ble Brustad, som den eneste fra Norden, tatt ut på Kontinent-laget, som møtte England i 1938. Brustad ble også den første som scoret fire mål i en landskamp, inklusive et hat trick i løpet av 11 minutter, i en landskamp mot Finland i 1938, der Norge vant 9–0 på Ullevaal.

Meritter i klubbfotball

Brustad ble cupmester (norgesmester) med Lyn to ganger, i 1945 og 1946.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bertelsen, Berglund, Odden: Oppslagsbok om norsk fotball, Wagner og Flust forlag, 2000
  • T. A. Schanke: Norsk idrettsleksikon
  • A. Halvorsen, A. Eriksen: Norges fotballeksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg