14. april 1912, Oslo
Død
22. august 1987
Av /SCANPIX.

Arne Brustad, populært kalt «Obersten» og «Nordens italiener», er en tidligere norsk fotballspiller som spilte ytre venstre. I bronsefinalen under OL i Berlin i 1936 scoret han alle de tre målene for «bronselaget», da Polen ble slått 3–2.

Spillestil

Som spiller var Brustad kjent for sin energiske, hissige og uberegnelige spillestil. Han var lynrask og driblesterk i tillegg til å inneha en sterk vinnervilje, noe som ga seg utslag i at han kunne virke småsint og unorsk ute på banen, derav også kallenavnet «Nordens italiener».

Meritter på landslaget

Brustad vant OL-bronse med bronselaget i Berlin i 1936, der han scoret alle de tre norske målene i bronsefinalen i 3–2-seieren over Polen. Han var også nest sist på begge scoringene i kampen mot Tyskland, der Norge, med Adolf Hitler på tribunen, overraskende vant 2–0. I tillegg scoret Brustad utligningsmålet til 1–1 i VM-kampen mot Italia i 1938, og fem minutter før slutt satte han inn ett mål til, et mål som meget tvilsomt ble annullert for offside. I ekstraomgangene scoret Italia én gang og vant 2–1. Som følge av innsatsen i kampen mot Italia ble Brustad, som den eneste fra Norden, tatt ut på Kontinent-laget, som møtte England i 1938. Brustad ble også den første som scoret fire mål i en landskamp, inklusive et hat trick i løpet av 11 minutter, i en landskamp mot Finland i 1938, der Norge vant 9–0 på Ullevaal.