Arne Brustad

Faktaboks

Arne Brustad
«Obersten» og «Nordens italiener»
Født
14. april 1912
Død
22. august 1987
Fødested
Oslo

Arne Brustad, populært kalt «Obersten» og «Nordens italiener», er en tidligere norsk fotballspiller som spilte ytre venstre. I bronsefinalen under OL i Berlin i 1936 scoret han alle de tre målene for «bronselaget», da Polen ble slått 3–2.

Fakta

  • Antall landskamper: 33 (1935–1946)
  • Antall mål: 17
  • Klubb: Lyn
  • Ungdomsklubb: Ullevål IL
  • Høydepunkt: OL-bronse i 1936

Spillestil

Som spiller var Brustad kjent for sin energiske, hissige og uberegnelige spillestil. Han var lynrask og driblesterk i tillegg til å inneha en sterk vinnervilje, noe som ga seg utslag i at han kunne virke småsint og unorsk ute på banen, derav også kallenavnet «Nordens italiener».

Meritter på landslaget

Brustad vant OL-bronse med bronselaget i Berlin i 1936, der han scoret alle de tre norske målene i bronsefinalen i 3–2-seieren over Polen. Han var også nest sist på begge scoringene i kampen mot Tyskland, der Norge, med Adolf Hitler på tribunen, overraskende vant 2–0. I tillegg scoret Brustad utligningsmålet til 1–1 i VM-kampen mot Italia i 1938, og fem minutter før slutt satte han inn ett mål til, et mål som meget tvilsomt ble annullert for offside. I ekstraomgangene scoret Italia én gang og vant 2–1. Som følge av innsatsen i kampen mot Italia ble Brustad, som den eneste fra Norden, tatt ut på Kontinent-laget, som møtte England i 1938. Brustad ble også den første som scoret fire mål i en landskamp, inklusive et hat trick i løpet av 11 minutter, i en landskamp mot Finland i 1938, der Norge vant 9–0 på Ullevaal.

Meritter i klubbfotball

Brustad ble cupmester (norgesmester) med Lyn to ganger, i 1945 og 1946.

Litteratur

  • Bertelsen, Berglund, Odden: Oppslagsbok om norsk fotball, Wagner og Flust forlag, 2000
  • T. A. Schanke: Norsk idrettsleksikon
  • A. Halvorsen, A. Eriksen: Norges fotballeksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg