hybridisering (kjemi)

Artikkelstart

Hybridisering er en hjelp til å forklare kjemisk binding på grunnlag av orbitaler. Atomorbitaler kombineres til hybridorbitaler, som vil ha en viss vinkel mellom sine ulike retninger for mulig kjemisk binding. Kombinasjon av s + px +py + pz-orbitalene til en såkalt sp3-hydrid gir tetraedriske bindingsvinkler, slik det er i metan, CH4. d2sp3-hybridisering brukes til å forklare at mange innskuddsgrunnstoff-komplekser har oktaedrisk geometri, for eksempel Fe(H2O)62+ se VSEPR-metoden.

Faktaboks

Uttale
hybridisˈering

Hybridisering er særlig nyttig for atomer fra annen og tredje periode i periodesystemet som danner kovalente (retningsavhengige) bindinger, for eksempel bor, karbon, nitrogen, silisium, fosfor og svovel. I diamant regnes karbon som sp3- hybridisert, i grafitt som sp2-hybridisert, mens ekstra elektroner i pz-orbitaler gir opphav til elektrisk konduktans i sjiktstrukturen.

Plane oksoanioner som BO33, CO32 og NO3, kan forstås gjennom sp2-hybridisering, tetraedriske enheter som metan, CH4, eller silikatanionet, SiO44, gjennom sp3-hybridisering.

Resonanshybridisering

En annen form for hybridisering er resonanshybridisering. Karbonationet, CO32– kan tegnes med en dobbeltbinding (kort binding) til ett av karbonatomene og enkeltbinding (lengre binding) til de to andre, og disse to bærer hver en av de to negative ladningene til ionet. Strukturundersøkelser viser at de tre C–O-bindingene er like lange, så en struktur med ulike bindinger kan ikke være riktig. Løsningen er å tegne tre molekylstrukturer, hvor de tre oksygenatomene veksler om å få en dobbeltbinding, og angi den riktige strukturen som en resonanshybridisering av disse tre. Det betyr ikke at molekylet veksler mellom de tre strukturene, men at den riktige er en mellomting mellom de tre. Alle bindingene ender dermed opp med å være 4/3 -bindinger og hvert oksygenatom får en ladning på –2/3 hver. Se karbonater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg