Nattergal, fugleart i trostefamilien. Gråhvit underside og brun overside med rustbrun hale, hann og hunn like. Holder helst til i tette, fuktige skogkanter og hager, gjerne nær vann. De 4–5 eggene ruges i 13 dager, og ungene forlater reiret etter ca. 10 dager. Hekker fra Sør-Skandinavia og Øst-Europa og videre østover til Vest-Sibir. Første gang konstatert syngende i Norge på Bygdøy i Oslo 1926 og 1927. Har hekket i våre sørlige landsdeler siden første del av 1960-årene. Observert syngende flere steder opp til Røst (1967), Hamarøy (1976) og Vågan i Lofoten (1994). Hekker nå bl.a. i området Oslofjorden–Rogaland og på lavlandet på Østlandet. Nordligste hekkefunn er Sunnmøre (1972). Nattergalen kan lett forveksles med sørnattergal, som har noe mer rødbrun (ikke gråbrun) overside og lysere underside enn nattergalen. Sangen hos begge arter er kraftig og meget melodisk, og høres helst om natten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.