Måltrost. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

måltrost

Turdus philomelos, måltrost. Foto fra: Kittilä, Finland

Måltrost mater ungene i reiret.
Måltrost
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Måltrost er en fugleart i trostefamilien. Det er den nest minste av trostene i Norge.

Faktaboks

Også kjent som
talatrost Turdus philomelos engelsk: song trush

Beskrivelse

Måltrosten er omtrent 21 centimeter lang og veier 60–100 gram. Fuglen har et ganske anonymt utseende med gråbrun overside, brun og hvitflekket underside. Den mangler rødvingetrostens rustrøde flekk under vingene, selv om den kan være kraftig rustbeige. Stjerten er relativt kort.

Måltrosten er sky og ses helst syngende i toppen av et tre om våren. Den regnes som en av skogens beste sangere. Sangen er en blanding av kvitrende triller og klare, melodiske fløytetoner. Den synger stakkato og gjentar samme strofe to-tre ganger.

Sangen har ofte blitt tillagt fantasifulle tolkninger som «kyss meg, kyss meg» og «får du fisk, får du fisk».

Næring

Måltrosten spiser insekter, meitemark og snegler, særlig i tiden fra mai til juli. Den knuser sneglehusene ved å slå dem gjentatte ganger mot en stein. Det skjer ofte på faste steder, slik at det hoper seg opp med knuste sneglehus. Fra juli til oktober går det mye i plantekost, som bær og frukter.

Formering

Reiret plasseres oftest tett inntil stammen i et tre eller i en busk. Det skiller seg fra reiret til de andre trosteartene ved at det har «murt» bunn av tremasse. Materialet til skåla hentes fra et morkent tre eller en stubbe, og skåla formes ved at fuglen legger seg i reiret. En nylaget skål er fuktig, noe som kan tyde på at tremassen er dyppet i vann eller at fuglen har badet og i etterkant fuktet reirskåla med fjærene.

De fire til seks eggene er blågrønne med enkelte svarte flekker og ruges av hunnen i 12–14 dager. Ungene mates av begge foreldrene og forlater reiret etter cirka to uker. Ved forstyrrelse kan ungene forlate reiret før de er flygedyktige.

Utbredelse og forekomst

Turdus philomelos, måltrost. Foto fra: Mou, Danmark

Måltrosten hekker i hele Mellom- og Nord-Europa. I Norge hekker måltrost vanlig i det meste av landet, men er mer fåtallig i Finnmark. Vanligst er den i barskog og blandingsskog, men den kan også hekke i ren lauvskog. Også i fjellbjørkeskog forekommer den, men der er det lenger mellom parene. Dessuten kan den også hekke i villastrøk og større hager og parker i enkelte byer i Sør-Norge.

Den norske bestanden teller et sted mellom én million og 1,5 millioner par. Både på Vestlandet og i Nord-Norge økte bestanden i forrige århundre, trolig som en årsak av økt granplating.

Trekk

Måltrosten er en trekkfugl, og de fleste overvintrer på Den iberiske halvøya og i Nordvest-Afrika, men enkelte kan også overvintre i norske kystområder helt opp til Nordland. Den kommer tilbake i mars–april.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg