fluesnapperfamilien

Hannfuglen av svarthvit fluesnapper lever opp til navnet.
Svarthvit fluesnapper (hann).
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Fluesnapperfamilien er en familie i ordenen spurvefugler. Familien omfatter i dag rundt 300 arter fordelt på cirka 50 slekter, hvorav 120 arter (18 slekter) er såkalt «typiske» fluesnappere. Familien er utbredt i den gamle verden, og har størst artsrikdom i tropisk Asia.

Faktaboks

Også kjent som
Muscicapidae

Typiske fluesnappere

Typiske fluesnappere er små, insektetende fugler med kort, bredt nebb og kraftige fjærbørster ved nebbroten, alt velegnet til å fange insekter i flukt. I Norge hekker bare to arter av typiske fluesnappere regelmessig, svarthvit fluesnapper og gråfluesnapper, mens dvergfluesnapper opptrer jevnlig under trekket og er påvist hekkende noen få ganger. Halsbåndfluesnapper, som nærmest oss hekker i Sørøst-Sverige, er påvist bare noen få ganger her i landet under trekket. De norske artene av typiske fluesnappere tilhører slektene Ficedula og Muscicapa.

Utvidelse av familien

Rødstrupe Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Studier innen systematikk på 2010-tallet viste at mange arter som tradisjonelt har vært regnet til trostefamilien egentlig er nærmere beslektet med fluesnapperne, noe som mer enn doblet antallet arter i familien. Dette inkluderer blant annet de norske hekkeartene rødstrupe, nattergal, blåstrupe, rødstjert, buskskvett, svartstrupe og steinskvett. Denne forståelsen av familiens avgrensing inkluderer også langt flere afrikanske arter enn tidligere, i tillegg til én slekt som hekker i Nord-Amerika i tillegg til den gamle verden (steinskvetter).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg