fluesnapperfamilien

Fluesnapperfamilien. Gråfluesnapper. Et av kjennetegnene til gråfluesnapperen er at den sitter med en nesten loddrett kroppsstilling. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Gråfluesnapper av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Fluesnapperfamilien. Svarthvit fluesnapper, hann. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Fluesnappere av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse
En afrikansk art: Sølvfluesnapper (Empidornis semipartitus), Tanzania.
sølvfluesnapper av . CC BY SA 3.0
Rødstrupe Shutterstock. Gjengitt med tillatelse

Fluesnapperfamilien er en familie i ordenen spurvefugler. Omfatter minst 120 arter fordelt på ca. 18 slekter av typiske fluesnappere, utbredt i Den gamle verden, men med størst artsrikdom i tropisk Asia.

Faktaboks

Også kjent som
Muscicapidae

Nyere studier innen systematikk har vist at mange arter som tradisjonelt har vært regnet til trostefamilien står nærmere fluesnapperne (blant annet de norske hekkeartene rødstrupe, nattergal, blåstrupe, rødstjert, buskskvett, svartstrupe og steinskvett), noe som eventuelt utvider familiens artsantall til nærmere 280. Med denne forståelsen av familiens avgrensing kommer det til langt flere afrikanske arter og én som også hekker i Nord-Amerika (steinskvett).

Typiske fluesnappere er små, insektetende fugler med kort, bredt nebb og kraftige fjærbørster ved nebbroten, alt velegnet til å fange insekter i flukten. I Norge hekker bare to arter av typiske fluesnappere regelmessig, svarthvit fluesnapper og gråfluesnapper, mens dvergfluesnapper opptrer jevnlig under trekket og er påvist hekkende noen få ganger. Halsbåndfluesnapper, som nærmest oss hekker i s.ø. Sverige, er påvist bare noen få ganger her i landet under trekket. De norske artene av typiske fluesnappere tilhører slektene Ficedula og Muscicapa.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg