Chamaenerion angustifolium

Geitrams er en velkjent representant for mjølkefamilien i Norge. Hobro, Jylland, Danmark

Mjølkefamilien er en plantefamilie blant de tofrøbladete blomsterplantene. Artene er ettårige urter eller flerårige busker, men det finnes også trær og klatreplanter blant familiens om lag 650 arter. Karakteristisk for familien er firetallige blomster med frie begerblad og kronblad. Til familien hører blant annet geitrams, mjølke og fuksia.

Faktaboks

Også kjent som
nattlysfamilien
Vitenskapelig navn
Onagraceae

Utseende

Fuksiasorten Ballerina
Fuksia er en stor slekt i mjølkefamilien der mange arter og sorter er populære prydplanter.
Fuksiasorten Ballerina
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

I familien finnes både urter, flerårige busker, klatreplanter og unntaksvis trær på opptil 30 meter. Bladene er hele og kan sitte både spredt, motsatt eller i kranser hos de ulike slektene.

Blomstene er som regel samla i aks eller klaser, men sitter én og én hos noen arter. Det er vanligvis fire frie begerblad og fire frie kronblader, og blomstene er radiærsymmetriske hos de fleste artene. Mange arter i familien har tydelig underbeger som fungerer som nektarbeholder. Antallet pollenbærere er som regel fire eller åtte. Fruktemnet er undersittende og utvikler seg til kapsler eller bær hos de fleste artene.

Utbredelse

Nattlys i Kenozero nasjonalpark, Russland
Nattlys-slekta har stor diversitet særlig i Nord-Amerika. Mange arter brukes som prydplanter i Norge.
Nattlys i Kenozero nasjonalpark, Russland
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Familien er utbredt over hele jorda med unntak av de tørreste områdene. Artsmangfoldet i familien er aller størst i Nord-Amerika og Andesfjellene.

Økonomisk betydning

Noen arter brukes til mat slik som frukter og blomster av fuksia og blader og røtter av mange nattlysarter. Flere nattlysarter dyrkes for bruk av olje fra frøene til bruk innen alternativ medisin.

Størst betydning har familien innen bruk som prydplanter. I tillegg til mange arter fra slektene fuksia og nattlys brukes arter av klarkia og i noen grad vannplanter i slekta Ludwigia. Arter av den siste slekta har blitt invaderende, problematiske fremmedarter i varme strøk.

Systematikk

Mjølkefamilien hører til myrteordenen, Myrtales, og er dermed beslekta med kattehalefamilien og myrtefamilien. Denne ordenen er plassert i gruppa «Rosids» som er en av de to store gruppene blant de tofrøbladete blomsterplantene.

Familien har om lag 650 arter og det regnes totalt 22 slekter der de største er mjølke med om lag 170 arter, nattlys med om lag 150 arter og fuksia med drøyt 100 arter.

Det systematiske navnet, Onagraceae, er basert på det tidligere slektsnavnet Onagra, som er et systematisk synonym for nattlysslekta. Det systematiske navnet på familien er likevel bevart.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

mjølkefamilien
Onagraceae
Artsdatabanken-ID
102820
GBIF-ID
2430

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg