Russekål: blomster
Russekål har gule, sterkt duftendeog 4-tallige blomster i store klaser.
Av .
Lisens: Gnu FDL
Russekål: habitus
Russekålen er gjerne halvannen meter høy, med tusener av blomster på én enkelt plante.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Russekål er en flerårig art i korsblomstfamilien som er oppført på Fremmedartslista med status svært høy risiko. Russekål har stort invasjonspotensial og høy økologisk effekt. Frøproduksjonen kan variere fra 200 til 10 000 frø per plante.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Bunias orientalis
Beskrevet av
Carl von Linné
Fremmedartstatus i Norge
SE – Svært høy risiko

Beskrivelse

Russekål er sterkt grenet urt, og kan bli meterhøy, med en kraftig pælerot som kan gå 1,5 meter ned i jorden. Blomstringa skjer i juni–juli. Blomstene er gule og frukta som er en nesten kulerund og knudret skulpe, og åpner seg ikke.

Forekomst og spredning

Russekål forekommer i gressmark, på gårdsplasser, ballastplasser, veikanter og jernbaneskråninger, der den kan utvikle seg til et leit ugress.

Arten kommer fra Sørøst-Europa og Vest-Asia, knyttet til steppelandskaper. Den kom til Sverige i 1760-årene og ble funnet på Kongsberg allerede 1802. Første masseforekomst i Norge var rett etter bybrannen i Kongsberg i 1810. Hovedinnførselen til Norge har imidlertid vært fra Sørøst-Europa, kanskje mest fra Svartehavsområdet, med korn til mølle- og silo-områder fra siste halvdel av 1900-tallet. Det store antallet frø spres i stor grad med transportmidler langs veier og jernbaner, slik at arten har striper av forekomster. Den har spredt seg på Østlandet, i Trøndelag, til dels også på Vestlandet og langs kysten nord til Nordland. Den kraftige spredningen gjør at russekålen ligger i Artsdatabankens liste over fremmede arter i Norge med kategori svært høy risiko. Den er plasskrevende og fortrenger stedegne arter, særlig langs kalkryggene i Oslofeltet.

Bekjempelse

På grunn av den kraftige roten er russekål vanskelig å bekjempe. Flere gangers fjerning av all grønn plantemasse senest når stengelen er 25 centimeter høy, vil etter hvert svelte ut roten slik at den dør. Ellers kan en på samme utviklingstrinn behandle planten med en fenoksysyre.

Matvare

Alle delene av russekål er spiselige. Unge blader har en mild kålsmak og passer godt i en blandet salat. Russekålen er næringsrik, og produserer nye blader i hele vekstsesongen. Blomstene har en karakteristisk søt lukt, smaker kålaktig, og passer som garnityr. Blomsterknoppene kan brukes rå eller kokt som brokkoli.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

russekål
Bunias orientalis
Artsdatabanken-ID
101130
GBIF-ID
3050364

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg