reddik

Raphanus sativus, hagereddik

Raphanus sativus, hagereddik. Foto fra: Botanisk hage, Århus, Danmark

Artikkelstart

Reddik er en gammel kulturvekst i Norge, antagelig med opphav i middelhavslandene. Den er kjent fra 1200-tallet i Sverige og fra 1400-tallet i Danmark. Artsdatabanken anser det som sannsynlig at den var en viktig del av kosten i Norge før år 1700. Den forviller seg stadig, men fordi den er ett-toårig, danner den små populasjoner som raskt forsvinner igjen.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Raphanus sativus
Beskrevet av
Carl von Linné

Reddik har rødfiolette eller hvite blomster, og pølseformet skulpe. Den rødfargede og hvitfargede, saftige, næringsfattige knollen, som er dannet dels av roten, dels av den underjordiske stengelen, brukes som mat. Smaken er frisk, men skarp på grunn av en svovelholdig eterisk olje.

I Norge finnes det tre varieteter uten skarpe overganger: månedsreddik, vinterreddik og fôrreddik.

Månedsreddik

Månedsreddik eller sommerreddik (latinsk navn: Raphanus sativus varietet sativus) er det vi vanligvis kaller reddik. Den er ettårig, med blad uten hår på undersiden. Vanligst er den røde, runde med hvit spiss, men den finnes i mange kombinasjoner av rødfarge og hvitfarge, runde eller avlange. Den brukes rå som pålegg og i salater, og kan også kokes som grønnsak.

Månedsreddik inneholder cirka 25 milligram vitamin C, 350 milligram kalium, 1,6 gram kostfiber, 94 prosent vann, 0,1 gram fett og 53 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Vinterreddik

Vinterreddik (latinsk navn: Raphanus sativus varietet niger) er toårig, og har blad med håret underside og større, mer næringsrike og mer lagringsdyktige knoller. Den har form og farge som en gulrot, og smaker skarpere enn månedsreddik.

Fôrreddik

Fôrreddik (latinsk navn: Raphanus sativus varietet oleiferus) dyrkes for å nytte bladverket som fôr.

Andre reddikarter er:

Kinareddik

Kinareddik, eller rettich (latinsk navn: Raphanus sativus varietet longipinnatus) er en viktig grønnsak i Asia, men dyrkes også i Europa. Den har lange blader, lang rot og er vanligvis hvit. Kinareddik kan veie flere kilo, og brukes rå i råkost, salater og som pålegg. Den kan også kokes eller smørdampes. Næringsinnholdet tilsvarer månedsreddik.

Oljereddik

Oljereddik (latinsk navn: Raphanus sativus varietet oleiferus) er en varietet med høyt oljeinnhold i frøene, og dyrkes for utvinnelse av oljen.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

reddik
Raphanus sativus
Artsdatabanken-ID
101284
GBIF-ID
7678610

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg