Brokkoli, varietet av kål i nær slekt med blomkål, men skiller seg fra denne ved mer forlenget blomsterstand

Hodene er grønne eller fiolette, svært løse og bærer tallrike blomsterknopper. Smaken kan minne om asparges, noe som har gitt brokkoli tilnavnet aspargeskål. 

Varieteten brokkoli stammer fra Italia og har derfor fått det latinske navnet Brassica oleracea var. italica. Den har vært dyrket i lang tid i Sør-Europa, og dyrkes nå også i Norge. 

Brokkoli er en forholdsvis ny grønnsak i Norden. Forfatteren Dag Solstad omtaler brokkoli som en "ny og bemerkelsesverdig grønnsak" når han i Roman 1987 fra 1987 skriver om grønnsaktorget på Lillehammer.

Brokkoli kan kokes, stekes i wok eller gratineres. Bladstilkene kan spises som asparges. Den egner seg godt til dypfrysing.

Den nederste delen av stilken har lengre koketid enn resten av grønnsaken. Man kan skrelle og dele den på langs for å korte koketiden. 

Brokkoli inneholder ca. 169 mg vitamin C, 264 mg kalium, 3,8 g kostfiber, 85 % vann, 1,6 g fett og 176 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare. Brokkoli er også rik på β-karoten med 575 μg/100 g.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

20. februar 2012 svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Janne Kristoffersen HøyendahlJeg har vært litt kjapp med å sette opp Inger Nordal som fagansvarlig. Hun begynner først i mars.Men sjekk ut denne siden om økologisk landbruk. De har litt om brokkolifrø: http://www.agropub.no/id/8328 Beste hilsen Kjell-Olav Hovde, redaktør

20. februar 2012 svarte Ida Jackson

Et litt mindre faglig, erfaringsbasert svar: Ja, det kan du, for jeg har gjort det selv.Det smaker bra, selv om det er litt vanskeligere å få tak i brokkoli enn alfaalfa. - Ida JacksonNettansvarlig

16. mai 2015 skrev Dag-Erik F.

Det må være feil at brokkoli består av 85% vann?

21. mai 2015 svarte Marte Holten Jørgensen

I følge Opplysningskontoret for frukt og grønt består brokkoli av mellom 80 og 90 % vann, så 85 % er nok ikke usannsynlig.

Mvh
Marte Holten Jørgensen, fagansvarlig

22. mai 2015 skrev Dag-Erik F.

OK. Så hvis jeg tar 8,5 desiliter med vann og 1,5 desiliter med brokkoli oppi så stemmer det overens med opplysningskontoret for frukt og grønt? Du tror ikke det er en skrivefeil?

22. mai 2015 svarte Dag-Erik F.

Det skulle stå "... overens med informasjonen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt" Beklager.

22. mai 2015 svarte Marte Holten Jørgensen

Jeg skjønner visst ikke spørsmålet. Du kan teste det selv ved å veie en brokkoli, legge den i steikovnen på svak varme (f.eks. 50 grader og delvis åpen dør) til all fuktighet er ute av den, og deretter veie den på nytt. Differensen i vekt tilsvarer vanninnholdets masse. Hvis du prøver, vil jeg gjerne høre om resultatet!
Mvh
Marte

22. mai 2015 svarte Sverre Olav Lundal

Næringsmiddeltabellen frå Statens ernæringsråd opplyser at 100 gram brokkoli inneheld 90 gram vatn. Det er jo litt pussig, for brokkoli kjennest ikkje så saftig som ei appelsin, som berre innheld litt meir vatn pr. 100 gram. Når det gjeld reknestykket ditt, stemmer det med informasjonen frå Opplysningskontoret berre dersom brokkolien du har oppi vatnet er tørka.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.