Brokkoli
Av /Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Brokkoliplante
Av /Maxpixel.

Brokkoli, varietet av kål i nær slekt med blomkål, men skiller seg fra denne ved mer forlenget blomsterstand og grønn farge.

Faktaboks

Uttale
brˈokkoli
Også kjent som
broccoli aspargeskål Brassica oleracea var. italica
Vitenskapelig navn
Brassica oleracea var. botrytis
Årlig global produksjon
25,8 millioner tonn (2021). Totalproduksjon av blomkål og brokkoli
Årlig norsk produksjon
11 200 tonn (2021). Totalproduksjon av blomkål og brokkoli

Hodene er grønne eller fiolette, svært løse og bærer tallrike blomsterknopper. Smaken kan minne om asparges, noe som har gitt brokkoli tilnavnet aspargeskål.

Opprinnelse og utbredelse

Produksjon av brokkoli og blomkål i 2018
Regional produksjon av brokkoli og blomkål i 2018. I prosent av den globale produksjonen. Tall fra FNs program for mat og landbruk (FAOSTAT).
Produksjon av brokkoli og blomkål per land
Pruduksjon i tonn av blomkål og brokkoli per land i 2018. Tall fra FNs program for mat og landbruk (FAOSTAT).

Varieteten brokkoli stammer fra Italia, derav varietetsnavnet italica. Den ble utvikla for over 2000 år siden av etruskerne i Toscana. Navnet kommer av det italienske ordet broccolo som betyr kålens blomsterkam. Den har vært dyrket i lang tid i Sør-Europa, og dyrkes nå også i Norge. De største produsentene ifølge FAOSTAT (FNs mat og landbruksprograms statistikk), er Kina (10,4 millioner tonn i 2017), India (8,6) og USA (1,3).

Brokkoli er en forholdsvis ny grønnsak i Norden. Forfatteren Dag Solstad omtaler brokkoli som en "ny og bemerkelsesverdig grønnsak" når han i Roman 1987 fra 1987 skriver om grønnsaktorget på Lillehammer.

Bruksområder

Brokkoli kan kokes, stekes i wok eller gratineres. Bladstilkene kan spises som asparges. Den egner seg godt til dypfrysing.

Den nederste delen av stilken har lengre koketid enn resten av grønnsaken. Man kan skrelle og dele den på langs for å korte koketiden.

Næringsinnhold

Brokkoli inneholder omtrent 169 mg vitamin C (tre ganger så mye som appelsin!), 264 mg kalium, 3,8 gram kostfiber, 85 prosent vann, 1,6 gram fett og 176 kJ tilført energi per 100 gram spiselig vare. Brokkoli er også rik på β-karoten med 575 μg/100 gram, folat med 200 mikrogram/100 gram og jern med 730 mikrogram/100 gram.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

brokkoli
Brassica oleracea var. botrytis
Artsdatabanken-ID
164086
GBIF-ID
3042854

Kommentarer (11)

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Janne Kristoffersen HøyendahlJeg har vært litt kjapp med å sette opp Inger Nordal som fagansvarlig. Hun begynner først i mars.Men sjekk ut denne siden om økologisk landbruk. De har litt om brokkolifrø: http://www.agropub.no/id/8328 Beste hilsen Kjell-Olav Hovde, redaktør

svarte Ida Jackson

Et litt mindre faglig, erfaringsbasert svar: Ja, det kan du, for jeg har gjort det selv.Det smaker bra, selv om det er litt vanskeligere å få tak i brokkoli enn alfaalfa. - Ida JacksonNettansvarlig

skrev Dag-Erik Fondevik

Det må være feil at brokkoli består av 85% vann?

svarte Marte Holten Jørgensen

I følge Opplysningskontoret for frukt og grønt består brokkoli av mellom 80 og 90 % vann, så 85 % er nok ikke usannsynlig. Mvh Marte Holten Jørgensen, fagansvarlig

skrev Dag-Erik Fondevik

OK. Så hvis jeg tar 8,5 desiliter med vann og 1,5 desiliter med brokkoli oppi så stemmer det overens med opplysningskontoret for frukt og grønt? Du tror ikke det er en skrivefeil?

svarte Dag-Erik Fondevik

Det skulle stå "... overens med informasjonen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt" Beklager.

svarte Marte Holten Jørgensen

Jeg skjønner visst ikke spørsmålet. Du kan teste det selv ved å veie en brokkoli, legge den i steikovnen på svak varme (f.eks. 50 grader og delvis åpen dør) til all fuktighet er ute av den, og deretter veie den på nytt. Differensen i vekt tilsvarer vanninnholdets masse. Hvis du prøver, vil jeg gjerne høre om resultatet! Mvh Marte

svarte Sverre Olav Lundal

Næringsmiddeltabellen frå Statens ernæringsråd opplyser at 100 gram brokkoli inneheld 90 gram vatn. Det er jo litt pussig, for brokkoli kjennest ikkje så saftig som ei appelsin, som berre innheld litt meir vatn pr. 100 gram. Når det gjeld reknestykket ditt, stemmer det med informasjonen frå Opplysningskontoret berre dersom brokkolien du har oppi vatnet er tørka.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg