brokkoli

Brokkoli av /Opplysningskontoret for frukt og grønt. Gjengitt med tillatelse
Brokkoliplante av /Maxpixel. Falt i det fri (Public domain)

Brokkoli, varietet av kål i nær slekt med blomkål, men skiller seg fra denne ved mer forlenget blomsterstand.

Faktaboks

Uttale
brˈokkoli
Også kjent som
broccoli
aspargeskål
Brassica oleracea convar. botrytis var. italica

Hodene er grønne eller fiolette, svært løse og bærer tallrike blomsterknopper. Smaken kan minne om asparges, noe som har gitt brokkoli tilnavnet aspargeskål.

Utbredelse

Varieteten brokkoli stammer fra Italia og har derfor fått det latinske navnet Brassica oleracea var. italica. Den har vært dyrket i lang tid i Sør-Europa, og dyrkes nå også i Norge.

Brokkoli er en forholdsvis ny grønnsak i Norden. Forfatteren Dag Solstad omtaler brokkoli som en "ny og bemerkelsesverdig grønnsak" når han i Roman 1987 fra 1987 skriver om grønnsaktorget på Lillehammer.

Bruksområder

Brokkoli kan kokes, stekes i wok eller gratineres. Bladstilkene kan spises som asparges. Den egner seg godt til dypfrysing.

Den nederste delen av stilken har lengre koketid enn resten av grønnsaken. Man kan skrelle og dele den på langs for å korte koketiden.

Næringsinnhold

Brokkoli inneholder ca. 169 mg vitamin C, 264 mg kalium, 3,8 g kostfiber, 85 % vann, 1,6 g fett og 176 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare. Brokkoli er også rik på β-karoten med 575 μg/100 g.

Kommentarer (11)

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Janne Kristoffersen HøyendahlJeg har vært litt kjapp med å sette opp Inger Nordal som fagansvarlig. Hun begynner først i mars.Men sjekk ut denne siden om økologisk landbruk. De har litt om brokkolifrø: http://www.agropub.no/id/8328 Beste hilsen Kjell-Olav Hovde, redaktør

svarte Ida Jackson

Et litt mindre faglig, erfaringsbasert svar: Ja, det kan du, for jeg har gjort det selv.Det smaker bra, selv om det er litt vanskeligere å få tak i brokkoli enn alfaalfa. - Ida JacksonNettansvarlig

skrev Dag-Erik F.

Det må være feil at brokkoli består av 85% vann?

svarte Marte Holten Jørgensen

I følge Opplysningskontoret for frukt og grønt består brokkoli av mellom 80 og 90 % vann, så 85 % er nok ikke usannsynlig. Mvh Marte Holten Jørgensen, fagansvarlig

skrev Dag-Erik F.

OK. Så hvis jeg tar 8,5 desiliter med vann og 1,5 desiliter med brokkoli oppi så stemmer det overens med opplysningskontoret for frukt og grønt? Du tror ikke det er en skrivefeil?

svarte Dag-Erik F.

Det skulle stå "... overens med informasjonen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt" Beklager.

svarte Marte Holten Jørgensen

Jeg skjønner visst ikke spørsmålet. Du kan teste det selv ved å veie en brokkoli, legge den i steikovnen på svak varme (f.eks. 50 grader og delvis åpen dør) til all fuktighet er ute av den, og deretter veie den på nytt. Differensen i vekt tilsvarer vanninnholdets masse. Hvis du prøver, vil jeg gjerne høre om resultatet! Mvh Marte

svarte Sverre Olav Lundal

Næringsmiddeltabellen frå Statens ernæringsråd opplyser at 100 gram brokkoli inneheld 90 gram vatn. Det er jo litt pussig, for brokkoli kjennest ikkje så saftig som ei appelsin, som berre innheld litt meir vatn pr. 100 gram. Når det gjeld reknestykket ditt, stemmer det med informasjonen frå Opplysningskontoret berre dersom brokkolien du har oppi vatnet er tørka.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg